EPA-EFE

SAD sankcijama protiv gasovoda “Severni tok 2” cilja da “uklješti” pre svega Nemačku i Rusiju i Berlinu nanese ozbiljne ekonomske udarce u narednoj godini.

Tome služi i snažna politička, ekonomska i vojna podrška Izraelu, Grčkoj i Kipru da izgrade Istočnosredozemni gasovod.

To je zaključak analitičara u Evropskoj uniji i Americi koji ukazuju na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea u Senatu SAD da “Nemci i dalje nameravaju da dovrše Severni tok 2… iako smo mi učinili sve, zasad bezuspešno, da njih i Evropljane osujetimo u volji da izgrade taj gasovod”.

Protivteža ruskom gasu u Evropi

Očigledno ni malo slučajno je Kongres u Vašingtonu pre par dana doneo zakon o američkom “Partnerstvu za istočnosredozemnu bezbednost i energiju”, čime je Vašington ozakonio obećanje da će braniti, očigledno i vojno ako zatreba, izgradnju tog gasovoda kao bitne protivteže dopremanju ruskog gasa u Evropu.

Već 2. januara će Izrael, Grčka i Kipar potpisati sporazum o izgradnji Levantskog gasovoda, a tri ključne tačke američkog zakona o podršci tom projektu su ukidanje embarga na isporuke oružja Kipru, finansijska pomoć i vojna obuka Grčkoj, kao i stvaranje posebnog mehanizma za “pospešivanje energetske saradnje SAD, Izraela, Grčke i Kipra”.

Dok mediji i analitičari u Evropi ocenjuju da je administracija predsednika Donalda Trampa rešena da u izbornoj godini u SAD učini sve da spreči naročito Nemce da uspostave dugoročne energetske veze sa Rusijom, takođe se ocenjuje da američka podrška izraelsko-grčko-kiparskom Levantskom gasovodu i udar na Severni tok 2 “ciljaju da uzdrmaju Nemačku, koja je dosad bila istorijski i najvažniji saveznik SAD u Evropi”.

“Severni tok 2” bi uneo razdor u NATO?

Američki konzervativni dnevnik “Vašington tajms” se poziva na analitičare bliske vladi u Vašingtonu i još jasnije objašnjava da “kritičari Severnog toka 2 strahuju da će taj gasovod biti okosnica delatnih veza Nemačke i Rusije i uneti razdor u NATO, naneti štetu Ukrajini koja grca u problemima, a takođe zapretiti energetskoj bezbednosti Amerike i njenih saveznika na istoku Evrope”.

Italijanski dnevnik “Il sole 24 ore” ukazuje na to da je “Nemačka, još više nego Kina i EU u celini pravi geopolitički i ekonomski cilj namera Trampa u 2020-oj godini…što bi bio masan zalogaj za američke glasače u izbornoj godini”.

“Opasna je to Trampova igra da udari na Rusiju kako bi unizio Nemačku, uz rizik da preko svih granica destabilizuje strategijskog najvažnijeg evropskog partnera…a što može uspeti samo ako unese podelu među partnere u EU, među kojima ima onih koji su uvek sa podozrenjem gledali na Severni tok 2”, upozorava italijanski dnevnik.

2 COMMENTS

  1. Mogu se slikati. Nemacka je ekonomska, a Rusija vojna sila. Morali su se do sada uveriti da Nemacka vapi za slobodom i da je vreme komandovanja proslo. Istina, tesko je pred svetom priznati poraz i kraj porobljavanja – ali sto pre to ucine, tim bolje za njih. Sad se hvataju za Grcku, Kipar i Izlael kao davljenik za slamku i time pokazuju nemoc. Zasto Grcku i Kipar nisu ranije stitili? Nemaju svog Putina i to je dobro za svet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here