EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Bošnjački političari u Sarajevu zaustavili su još jedan pokušaj predstavnika Srba i Hrvata da iz Ustavnog suda BiH, odavno označenog kao kreatora najvećih kriza u zemlji, izbace strane sudije.

Ono što je usledilo nakon sednice Doma naroda Parlamenta BiH, koju su bošnjački delegati napustili i onemogućili raspravu o stranim sudijama, govori da je iza svega Kristijan Šmit, kog pola zemlje ne priznaje kao visokog predstavnika.

Na toj sednici, srpski delegat Želimir Nešković je predložio da se u dnevni red uvrsti rasprava o njegovom predlogu zakona o Ustavnom sudu čime bi se omogućilo da se, tri decenije nakon rata, konačno dobije najvažnija pravosudna institucija u kojoj će glavnu reč voditi domaće snage, a ne stranci.

Nakon što je glasovima srpskih i dela hrvatskih delegata ta tačka uvrštena na dnevni red, bošnjački su napustili sednicu i onemogućili kvorum. Poručili su da bi to uzdrmalo temelje BiH i ustavno uređenje i da nije vreme za taj vid rasprave. Srbi i Hrvati, uzvraćaju da je neverovatno da uoči odluke o početku pristupnih pregovora BiH sa EU, Bošnjaci prave veliki korak unazad i pristaju da ključnim procesima u zemlji upravljaju stranci.

Srpski delegat Radovan Kovačević smatra da su ovim, delegati Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda, blokirali BiH na dva dana od odluke o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU. To je, kaže, neodgovorno i neozbiljno i ne može se, na bilo koji način, tumačiti dobro prema BiH, ni prema bilo kom narodu ili entitetu.

Podsetimo, odluke Ustavnog suda koje su ranije donete glasovima dva Bošnjaka i tri stranca izazvale su velike krize u zemlji. Po pravilu, tih pet sudija preglasava po dva srpska i hrvatska. Neškovićev predlog je da se međunarodne sudije zamene domaćim uz vođenje računa o nacionalnom balansu, pa bi u sudu trebalo da sede po tri iz svakog naroda. Bošnjacima to ne odgovara, jer im se iz ruku izbija adut za kreiranje političkih prilika u zemlji.

Da sve što se dešavalo na sednici Doma naroda nije samo “bošnjačka pamet” svedoči i izjava Kristijana Šmita koji podseća parlament da bi se, smenom međunarodnih sudija, kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije. Šmit, kako je saopštila njegova kancelarija, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može da prihvati zakonodavne inicijative u tom pravcu. Međutim, nije objašnjeno šta bi uradio da je zakon kojim slučajem usvojen.

Instrument za pretnje

Sagovornici “Vesti” bliski međunarodnim krugovima u Sarajevu kažu da bošnjački političari koordiniraju sa predstavnicima nekih ambasada i Šmitom, jer im ne odgovara da domaće snage sada preuzmu odgovornost za stanje u zemlji. I to, Bošnjacima, jer su svesni da ne bi mogli da mešetare preko tog suda, a strancima što bi im bio oduzet instrument za pretnje srpskim i hrvatskim političarima.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here