EPA/Hollie Adams
Ukrajinski vojnici

Smatra se kako su ruske snage imale dovoljno vremena za utvrđivanje odbrane tokom zime, i kako bi Kijev mogao imati velike gubitke.

Neki od evropskih saveznika Ukrajine sve su više skeptični da će vojska ove države moći napraviti odlučujući napredak ove godine jer su ruske snage imale vremena da se ukopaju uoči najavljene ofanzive, piše “Blumberg”.

Navodi se kako ovo znači jaku promenu raspoloženja zapadnjačkih zvaničnika u odnosu na kraj prošle godine kada je Kijev iznenadio saveznike – kao i Rusiju – sa nekoliko uspešnih kontraofanziva u kojima su ponovo preuzeli velike delove okupirane zemlje.

Curenje podataka

To je osnažilo nade kako bi ukrajinske snage mogle da beleže dalje napretke ove godine što bi moglo i da preokrene tok rata u korist Kijeva. Ali, sada njegovi saveznici ublažuju svoja očekivanja i smatraju kako će jake borbe trajati i tokom 2024. godine, prenosi “Blumberg” stavove evropskih zvaničnika koji učestvuju u pružanju pomoći snagama Ukrajine.

Američki zvaničnici ponudili su svoje ublažene procene toka situacije pre šest do osam nedelja, pokazuju poverljivi dokumenti čije je curenje izazvalo ljutnju u Kijevu. Zabrinutost izražena u tim dokumentima ostaje čvrsto u stavovima nekih ukrajinskih saveznika, uprkos tome što je do tada Kijev dobio municiju NATO i naoružanje vredno milijarde dolara.

Iako se očekuje ukrajinski napad ka gradu Melitopolju na jugu, kako bi se prepolovile ruske snage, neki evropski zvaničnici su skeptični da se to može postići ove godine. Sad se smatra kako je realističniji cilj napredak od 30-ak kilometara kako bi se najjača ukrajinska artiljerija pozicionirala za udare na ruske linije snabdevanja i tako stvorili uslovi za dalji napredak 2024.

Velike žrtve

“Blumberg” prenosi dalje stavove kako bi čak i manje ambiciozna ofanziva odnela hiljade života i velike količine oružja i opreme zbog slojevite ruske odbrane sa minskim poljima, rovovima i betonskim antitenkovskim piramidama, što je sve pravljeno tokom zime.

Poverljive američke procene, većinom pisane u februaru i martu i još uvek nepotvrđene, navode zabrinutost zbog ukrajinske slabosti u koje se ubrajaju i problemi okupljanja i obuke ljudstva potrebnog za tako složen napad. Navodi se i krizno nizak broj protivvazdušnih raketa za podršku takvim jedinicama.

Dodaje se kako se ukrajinska ofanziva očekuje sredinom maja i kako će je sačinjavati operacije iz više smerova, uključujući i lažne napade, navodi nekoliko evropskih odbrambenih zvaničnika, piše “Blumberg”.

1 COMMENT

  1. Cemu ofanziva? Da se potvrdi vec dogovoren kraj rata? Ko sto su se onomad Sloba i Tudjman dogovorili? Jadna deca pa ratuju i ginu zbog nekakvih teritorija. “Za ideale ginu budale”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here