EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Manevrom predsednika Vladimira Putina izbegnuta je teška recesija u ruskoj privredi, jer visoka cena nafte nadoknađuje efekat sankcija, piše “Blumberg”.

“Moskva je uspela da izbegne veliku recesiju zahvaljujući merama preduzetim za stabilizaciju rublje i značajnim prihodima od izvoza”, navodi se u tekstu.

U članku se napominje da se po svemu sudeći nisu ostvarile pretnje Zapada kako će te mere pričiniti veliku štetu Rusiji.

Umesto toga, Rusija se suočava sa mnogo blažom recesijom nego što su mnogi analitičari u početku očekivali. Tome je, prema njihovom mišljenju, doprineo rast proizvodnje nafte, koji je oslabio uticaj američkih i evropskih sankcija.

U tekstu se navodi da je Moskva pokazala neverovatnu sposobnost da izdrži sankcioni nalet Zapada, kojem, s druge strana, prete ekonomski i politički problemi.

Kada je počela ruska vojna “specijalna operacija” u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve su glasniji pozivi da se potpuno blokira uvoz ruskih energenata.

Ove mere su se ispostavile kao problem za sam Zapad – povećale su inflaciju i cenu hrane i goriva.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji, prenosi RIA “Novosti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here