EPA/Stefan Sauer

Kina je poručila svojim državnim uvoznicima gasa da prestanu da preprodaju tečni prirodni gas (TNG) stranim kupcima, jer vlada ima za cilj da obezbedi sopstveno snabdevanje nacije za zimsku grejnu sezonu, preneo je Blumberg.

Izvori koji su upućeni u ovu temu, navode da je Nacionalna komisija za razvoj i reformu zatražila od PetroChina, Sinopek i CNOOC da sačuvaju zimske zalihe za domaću upotrebu.

Domaća potražnja za energijom u Kini je opala poslednjih meseci, što je navelo Peking da preprodaje višak gasa na globalnom tržištu. Među glavnim kupcima su bili Evropa, Japan i Južna Koreja.

“Kina ima velike ugovore o kupovini TNG-a sa izvoznicima kao što su SAD, pa su trgovci iz te azijske države preusmeravali deo isporuka u Evropu ove godine zbog slabe potražnje kod kuće”, navodi njujorška agencija.

Podaci pokazuju da je isporuka gasa iz Rusije u Evropu pala sa 40 na devet posto, dok je uvoz TNG-a u Evropsku uniju porastao za 60 procenata u odnosu na prethodnu godinu, uprkos tome što je mnogo skuplji od isporuka gasovodom.

Međutim, trenutne prognoze o malom deficitu u snabdevanju gasom verovatno su podstakle Peking na ovaj potez, pošto je vlada obećala da će ove zime održavati kuće toplim. Predsednik Si Đinping se, takođe, u nedelju osvrnuo na pitanja energetske bezbednosti tokom svog dvočasovnog govora.

Namera Kine da obezbedi domaću snabdevenost gasom mogla bi da iscrpi pošiljke u Evropu i da pogorša energetsku krizu u regionu ove zime, ocenjuje Blumberg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here