EPA/Anatoly Maltsev

Agencija “Blumberg” tvrdi da Rusija uoči 5. decembra stvara “fantomsku flotu” tankera kako bi zaobišla embargo za isporuke ruske nafte morskim putem.

Prema podacima koji se navode u tekstu objavljenom na sajtu agencije, količina ruske nafte koja je isporučena morem u septembru bila je veća nego u februaru. Istovremeno, prema procenama “Blumberga”, značajno je smanjen obim isporuka energenata evropskim zemljama, a povećane su isporuke u Aziju, kao i neidentifikovanim kupcima.

Kako navodi agencija, Moskva stvara veliku fantomsku flotu, nepoznatih vlasnika. Prema podacima kompanije “Braemar” koje navodi “Blumberg”, za održavanje izvoza od 4 miliona barela nafte dnevno biće potreban veliki broj brodova, koji će se, navodno, dodati 240 tankera koji se koriste za transport iranske i venecuelanske nafte.

Osim toga, kako navodi agencija, očekuje se porast broja pretovara energenata sa jednog broda na drugi. Kako navodi “Blumberg”, to je povezano sa rizikom direktnog izvoza nafte iz ruskih luka u uslovima sankcija, kao i zbog potrebe da se na dugim rutama koriste veći tankeri, koji zbog svoje veličine ne mogu da uđu u ruske luke u Baltičkom moru.

Savet EU usvojio je 3. juna šesti paket sankcija protiv Ruske Federacije koji sadrži odloženi embargo na isporuke ruske nafte i naftnih derivata morskim putem. Zabrana morskih isporuka nafte odložena je za početak decembra, a za naftne derivate – do februara 2023. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here