EPA/Abedin Taherkenareh
Iranski vojnici

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici veruju da su neizbežni veliki raketni ili napadi dronovima Irana ili njegovih saveznika na Izrael, piše Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Potencijalni napad, uz upotrebu visoko preciznih projektila, navodno bi mogao da se dogodi u narednim danima, tvrde izvori i dodaju da je samo pitanje kada će Iran posredno ili neposredno napasti Izrael, a ne i da li će.

Oni navode da napadi na Izrael ne moraju nužno da dođu sa severa, gde se nalazi Hezbolah – saveznik zvaničnog Teherana u Libanu. Istovremeno, izvori Blumberga ističu da će, ukoliko dođe do napada, Izrael uzvratiti.

Portal piše da se strane diplomatske misije već pripremaju za potencijalne udare i da prave planove za eventualne evakuaciju svojih diplomata.

Odnosi Izraela i Irana postali su zategnutiji nakon izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, nakon čega su i jemenski Huti i libanski Hezbolah, saveznici Irana, počeli da izvode vazdušne napade na teritoriju Izraela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here