pixabay.com

BMW je predao aplikaciju iz koje se vidi da namerava da proizvede četiri potpuno nova električna SUV-a.

Reč je o modelima iX6, iX7, iX8 i iX9, čija imena su registrovana u Nemačkoj, a koja slede BMW-ov način imenovanja električnih SUV-ova.

Ova imena su se prvi put pojavila pre pet godina, ali pre nego što je elektrifikacija uzela zamah u industriji. Aplikacija za zaštitu imena je pokazatelj da je BMW intenzivirao razvoju svoje ponude električnih SUV-ova, piše Klix.

Svi pomenuti modeli su veći od modela iX3, a iX6 je verovatno vozilo srednje veličine dok ostali pripadaju full-size segmentu. Međutim, dok iX6 i iX7 lako imaju smisla, manje je jasno koju formu će uzeti iX8 i iX9.

BMW iX6 bi trebao da bude električni SUV u stilu coupea dizajnom sličnog modelu X6. Zanimljivo, nema nagoveštaja oznake iX4, ali glasine govore da će ovaj model zaista stići i zameniti konvencionalni X6 te da će biti baziran na platformi Neue Klasse.

O iX6 se i ranije pričalo, ali njegov dolazak se očekuje tek u aprilu 2028. godine. S obzirom na to da će verovatno veličinom odgovarati modelu iX, očekuje se da će ga pokretati dva električna motora koja će isporučivati više od 600 KS u najsnažnijoj verziji. Manje snažna verzija sa zadnjim pogonom je takođe moguća.

BMW iX7 će biti električna verzija modela X7 s tri reda sedišta, a ovaj model je potreban da bi bio rival Mercedesovom SUV-u EQS. Ipak, očekuje se tek u avgustu 2027. godine. Kao jedan od flagship SUV-ova iz BMW-a, trebalo bi da snagom bude blizak i7 sedanu koji razvija 536KS.

Model iX8 će imati padajuću liniju krova i oštriju dinamiku vožnje u odnosu na iX7. Materijali i tehnologija u unutrašnjosti će biti vrhunski, odnosno najbolji, ali u ovom slučaju neće biti fokus na performansama kao u slučaju modela XM. S obzirom da je potpuno električan, iX8 neće direktno kanibalizovati prodaju modela XM koji je u stvari plug-in hibrid s V8 motorom.

Poslednji u nizu je iX9, električni SUV s tri reda sedišta pozicioniran iznad modela iX7. X7 je trenutno najduži model u ponudi BMW-a, ali postoje još veći SUV-ovi kao što su Rolls-Royce Cullinan i Cadillac Escalade ESV.

Iako jej Rolls-Royce u vlasništvu BMW-a, za očekivati je da iX9 bude pozicioniran kao najbolji BMW-ov SUV s ogromnom cenom i neuporedivom udobnošću. Biće manje sportski u odnosu na manje iX modele, a zadnja sedišta će biti opremljena svim “BMW-ovim igračkama” uključujući biskopski ekran koji je debitovao u novoj Seriji 7. Rolls-Royce takođe prelazi na električne modele, tako da bi iX9 mogao da ima dosta zajedničkog s budućim električnim Cullinanom.

Očekuje se da će svi električni SUV-ovi usvojiti BMW-ov dizajnerski jezik za električna vozila poput plavih detalja za eksterijer i oznake te unikatnih grafika instrumenata.

Kada stižu iX8 i iX9, za sada nije poznato, ali se ne očekuju pre manjih modela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here