Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Cilj rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma i neonacizma, koju je nedavno na predlog Rusije usvojio Treći komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jeste da usmeri zemlje ka zajedničkom suprotstavljanju širenju opasnih ideja o superiornosti jednih nacija nad drugima, naveo je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je u autorskom tekstu za današnje “Večernje novosti” napisao da su takve ideje, između ostalog, dovele do katastrofe Drugog svetskog rata i da je cilj rezolucije i da sačuva uspomenu na grandioznu pobedu zemalja antihitlerovske koalicije nad okrutnim neprijateljem, koja je spasla narode Evrope i celog sveta od istrebljenja i ropstva.

Bocan-Harčenko ističe da je prilikom razmatranja ruske inicijative otkriven pravi odnos država prema najvažnijim zadacima.

– Ogromna većina zemalja članica svetske organizacije – uključujući i Srbiju – tradicionalno podržava nacrt. Države tzv. kolektivnog Zapada, koje su u manjini, 2022. i 2023. godine istupaju protiv, nastavljajući sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata, koji su utvrđeni u Povelji UN, Povelji i presudi Nirnberškog tribunala, kao i presudi Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok – navodi on.

Ističe da značajnu zabrinutost izaziva negativan stav nekadašnjih prestonica Osovine – Berlina, Rima i Tokija, koji, prema njegovim rečlima, dovodi u sumnju iskrenost njihovih izjava o tome da su svesni svoje krivice za otpočinjanje najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva.

U Srbiji se, kaže, ruska osećanja o ovoj temi razumeju i dele.

– Srpski narod je na svojim ramenima poneo teret Drugog svetskog rata, po cenu ogromnih žrtava i gubitaka. Stradao je od brutalne NATO agresije 1999.godine u koju su bile direktno uključene Nemačka i Italija. Suočio se sa pokušajima albanskih radikala na Kosovu da veličaju nacističke saradnike, prezrivim odnosom Prištine prema sećanju na srpske junake pale u bitkama Prvog svetskog rata (najnoviji primer je varvarsko skrnavljenje spomen-obeležja na pravoslavnom groblju u Prištini, na inicijativu tzv. ambasadora Francuske i Nemačke) – podsetio je ambasador.

On srpsku javnost uverava da ovakvi revizionistički pristupi Zapada neće ostati bez adekvatnog odgovora.

– Kao stalna članica SB UN, svesna svoje posebne uloge u održavanju međunarodnog mira i bezbednosti, Rusija će uzeti u obzir rezultate glasanja o rezoluciji o borbi protiv glorifikacije nacizma prilikom razmatranja kandidature za nove članove SB UN, u kontekstu rasprava o njegovom proširenju – ukazuje Bocan-Harčenko.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA EVROPA, ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here