EPA/Peter Foley
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Rusija nikada nije i neće imati za cilj da napravi podele u regionu Zapadnog Balkana, niti bilo gde drugo, izjavio je večeras ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan – Harčenko i poručio da se Rusija zalaže za koncept nedeljive bezbednosti.

Na prijemu povodom ruskog praznika Dana branilaca otadžbine, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bocan-Harčenko je ukazao na to da su Srbija i Rusija uvek bile zajedno u najtežim trenucima istorije i to na pravoj strani.

Govoreći o saradnji dve zemlje, ambasador je kazao da je razvoj vojno – tehničke saradnje Rusije i Srbije, koja se razvija pod neposrednim okriljem i kontrolom dva predsednika, Vladimira Putina i Vučića, usmerena kako bi Srbija postala nezavisna za donošenje odluka.

– Usmerena je i na to da bi Srbija imala čvrst suverenitet i mogućnost da rešava o svojoj budućnosti, nezavisno od bilo koga, i da živi u stabilnom regionu – kazao je Bocan-Harčenko.

Navodeći da se ove godine praznik obeleževa u Beogradu nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Bocan-Harčenko je kazao da su njegovi razgovori sa predsednikom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom dali još jedan podsticaj saradnji dve zemlje.

– Sada se naša saradnja i prijateljstvo, kao i strateško partnerstvo, nalaze na najvišem usponu. Naši odnosi su prožeti neprekidnim dijalogom, sastancima između naših predsednika, a sada pripremamo i još jedan niz sastanaka. Za nas je velika čast to što će predsednik Vučić obeležiti 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom – kazao je Bocan-Harčenko.

Na prijemu, koji je zvanično počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije, prisustvovali su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Ðorđević, kao i predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, Vojske Srbije i vojnog diplomatskog kora.

Ruski ambasador je izrazio veliku zahvalnost u ime svoje zemlje svim zvanicama što su zajedno obeležili praznik koji je, kako kaže, iznad običnih praznika, odnosno nalazi se u nizu događaja koji je imao presudan značaj za državu, koji je simbol herojske ruske vojske i njene istorije.

Kako kaže, Dan branilaca otadžbine je i simbol patriotizma i jedinstva vojske i naroda.

– Ovo je praznik i stvaraoca velike pobede, a najveća od njih zabeležena je u Drugom svetskom ratu – kazao je Bocan-Harčenko i izrazio veliku zahvalnost sovjetskim veteranima koji se, ističe, po pravu zovu generacija pobednika.

Navodi i da sadašnja ruska armija brižljivo čuva tradiciju ruske vojske, da je spremna da odgovori na svaki izazov sadašnjosti, kao i da su spremni da pomognu svojim prijateljima.

1 KOMENTAR

  1. Zapadni Balkan je tacno na geografskom raskrscu svih mogucih naroda i ideologija. I bivsa SFRJ je prakticno bila naijstocnija granica prema kapitalistickom zapadu. Zato Srbi kao proruski orjentusan i pravoslavan narod uvijek najvise stradao. Sta ce sada biti Bog sami zna. U BiH je jos gora situaciha. Jedna je kao drzava, a dva podijeljena naroda zatrovana mrznjom i istorijom. Jedni su za NATO, drugi za Istok i uvijek ce biti. Nemoguca misija realno.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime