EPA/Peter Foley
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je “smešna izjava” premijera Kosova u ostavci Ramuša Haradinaja da se Rusija zalaže za podelu Kosova.

“Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji. Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bile na pregovaračkom stolu”, kazao je Bocan-Harčenko tokom gostovanja na televiziji N1.

On je podsetio da je u toku mnogo aktivnosti u vezi s Kosovom što, po njegovim rečima, uopšte nije loše, jer što je više aktivnosti, kako je istakao, više je mogućnosti za stabilizaciju situacije.

“I više mogućnosti da bude nađena neka odluka, sveobuhvatna i na osnovu međunarodnog prava. Pre svega želim da naglasim da Rezolucija 1244 postoji i ona mora da bude zbog toga temelj za svaku vrstu pregovora”, istakao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava.

“Redovne diskusije (o Kosovu) moraju da se nastavljaju, i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka”, kazao je Bocan-Harčenko.

Kako je naveo, Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira, i uveren je da je dugoročna, pravedna i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća, i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN.

2 COMMENTS

  1. nije kosovo i metohija jabuka pa da se deli sa komsijom,komsija nema slomicu je na pola!nemoze na to niko nema pravo pa ni jedan presednik koji misli da je bogom dan da deli i parca ni jedan deo drzave!

  2. E pa Rusi moji nije ni ssrpski narod za podelu onog što mu je sveto.Ali da li i vi danas,s obzirom da ste u situaciji da se branite,imate moći da pomognete i nama jadnicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here