EPA/Georgi Licovski
Vojnici Kfora na Kosovu

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su ruski vojnici, koji su bili u sastavu Kfora na Kosovu, bili u stalnom sukobu sa komandom NATO.

Bocan-Harčenko je na pitanje zašto su se ruski vojnici povukli iz Kfora, objasnio da su oni bili deo vojne operacije kojoj su stizala naređenja iz Brisela.

– Mora se uzeti u obzir celokupna situacija. Tako se mora uzeti u obzir i stav rukovodstva koje je bilo tada na vlasti u Beogradu, i šta su tražili i na koji način. Rusija se tada nalazila tek na početku oporavka, i nije bilo lako imati vojne jedinice van zemlje – ukazao je ambasador.

On je podsetio da je ruski kontingent bio u okviru misije NATO.

– Bilo je stalnih tenzija i sukoba sa komandom NATO. Pitanje je da li bi u slučaju težih situacija ruski vojnici mogli da reaguju. To je bila realnost – dodao je on.

Upitan da li će biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na zahtev Rusije povodom 25. godišnjice NATO agresije na SRJ, Bocan-Harčenko je rekao da se nada da će do toga doći.

– Nisam čuo ništa suprotno, bez obzira na suprotstavljanje Zapada, koji se odupirao svom snagom. Nadam se da će biti sednice na kojoj će Srbija biti predstavljena na visokom i stručnom nivou. To će biti mogućnost da se kaže šta se dogodilo – rekao je on.

Kazao je i da se Rusija pridružila obeležavanju ove godišnjice i naveo da će u Ruskom domu biti prikazan film o bombardovanju Beograda i početku rušenja međunarodnog prava.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here