Tanjug
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko

Beograd će odlučno odgovoriti ukoliko dođe do ponovnog zaoštravanja situacije na Kosovu, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je dodao da je situacija, trenutno, mirna.

– Napetost je prisutna, ona nije vidljiva spolja, jer je na ulicama prilično mirno i poštuje se red, ali napetost je u glavama, a Srbi su spremni da se ponovo brane, možda su čak i još odlučniji u tome. Oni su u pripravnosti i, u slučaju da Priština ponovi iste akcije uz saučesništvo Kfora i Zapada, Srbi će odgovoriti prilično odlučno, a u slučaju nekog nasilja prema srpskom narodu na Kosovu, Beograd će, naravno, stati u njihovu zaštitu i neće ostati po strani – ocenio je on za TV kanal “Rusija 24”.

Situacija oko Kosova zaoštrena je zbog planova Prištine da od 1. avgusta zabrani ulazak u pokrajinu vozilima sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Na severu Kosova gde živi mnogo Srba došlo je do nemira, a vlasti Kosova angažovale su policijske snage.

Međutim, posle apela SAD, vlasti Kosova odložile su stupanje na snagu zabrane na mesec dana. Zvanični Beograd pozdravio je tu odluku saopštivši da su srpske i prištinske vlasti bile na korak od ozbiljnog konflikta, ali da je zvaničnom Beogradu uspelo da očuva mir.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here