Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Srpski ministar privrede pogazio je obećanja koja je dao pre nego što je ušao u Vladu Srbije. Jasno je da je njegova izjava o sankcijama protiv Rusije imala podršku njegovih stranih sponzora, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Srbija neće uvesti sankcije protiv Moskve, kazao je Bocan-Harčenko, dodajući da je u to siguran ne samo zbog reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već i zbog ličnih kontakata koje je imao sa njim.

Ruski ambasador je dodao da reči srpskog ministra privrede Radeta Baste nisu dostigle željeni efekat, tako da on i njegovi sponzori nisu uspeli u nameri da se izazove reakcija koja bi negativno uticala na odnose Beograda i Moskve.

Odgovarajući na pitanje kako ocenjuje da je poziv Baste uticao na javnost, Harčenko je izjavio da su reči ovog srpskog ministra izazvale negativnu reakciju srpske javnosti i dobrog dela njenih zvaničnika.

– Bastu koriste strane sile, ali Beograd neće uvesti sankcije protiv Moskve, a u to sam ubeđen ne samo zbog reči predsednika Srbije, već i mojih kontakata sa njim – objasnio je Bocan-Harčenko u u intervjuu za kanal “Rosija 24”.

Ruski ambasador je istakao i da je svestan pod kakvim se pritiskom nalazi srpsko rukovodstvo. Ocenio ga je kao pritisak bez presedana, koji zapadne zemlje koristi kada god za tim imaju priliku.

Zapadni predstavnici, kako šefovi diplomatije zemalja Evropske unije i SAD-a, tako i drugi zvaničnici, uključujući i njihove ambasadore, tvrde da Rusija ima negativan uticaj na Balkan, dok se Srbija u tom kontekstu poziva da se što je više moguće “odvoji” od tog uticaja. O ovome se, kako je kazao, stalno govori.

– Beograd se poziva da kompletno prekine saradnju sa Moskvom ili da makar ograniči kontakte sa njom, dok se u isto vreme radi na tome da Rusija napusti Balkan, a pre svega, Srbiju. Ipak, sve ovo izaziva negodovanje srpske javnosti i u to nema sumnje – poručio je ambasador.

“Vučić nije marioneta”

Poslednji razgovor sa srpskim predsednikom ambasador Rusije je ocenio kao veoma topao, prijateljski i od poverenja.

– Razgovor je bio veoma sadržajan, dug, a govorilo se, pre svega, o kosovskom pitanju. On je maksimalno otvoreno govorio o poslednjem sastanku u Briselu, o svim kritikama koje se upućuju Srbiji, a čiji je cilj ne rešenje kosovskog pitanja, već da se poljulja srpski predsednik i njegovi stavovi, koji, kako se može videti, ne odgovaraju Zapadu – rekao je on.

Ambasador je naglasio da “Vučić nije marioneta, već da ima svoj čvrst stav o nacionalnim interesima Srbije” za koje se i bori.

1 COMMENT

  1. Strani plaćenik treba ga izbaciti iz
    vlade takvima mesto nije u Srbiji a
    ne u vladi on ne radi u korist države
    Srbije i Srpskog naroda !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here