Tanjug
Aleksandar Bocan Harčenko i Aleksandar Vučić

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da Zapad u rešavanju kosovskog problema ponovo doliva ulje na vatru insistiranjem da se Beograd i Priština usredsrede na takozvani nemačko-francuski predlog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Bocan-Harčenko je ukazao da, po svoj prilici, za Zapad uopšte nije važan javni stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o predlogu Nemačke i Francuske, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

“Zapad je smanjio napetost, izazvanu problemom registarskih tablica, koji je Priština veštački stvorila, ali nije to uradio u cilju normalizacije situacije u pokrajini. Sada ponovo doliva ulje na vatru”, naveo je ruski ambasador u Srbiji.

Podsetivši da je saglasnost na posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine dala Generalna skupština UN, Bocan-Harčenko je upitao da li se Brisel posavetovao sa članicama UN, od kojih više od 100 ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova, da bi “tako olako, zapovednički uvrstio francusko-nemački plan u agendu dijaloga”.

“Pitanje je, naravno, retoričko. Uz sve navedeno čini se da su u EU primili kao očekivane alarmantne poruke iz Tirane sa zajedničke sednice parlamenta Albanije i takozvanog parlamenta samoproglašenog Kosova u duhu ideja ‘velike Albanije’. To su poruke koje veličaju (terorističku) OVK i njene vođe, koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti”, naveo je Bocan-Harčenko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here