M. STANKOVIĆ
Ima volju i strpljenje: Hadži Mica sa svojim remek-delom

I ove godine su hadži Radenka i hadži Neđa Petrović iz Minstera su na Veliki petak brojne prijatelje i rodbinu darivali korpicama koje su bile pune šarenih jaja ukrašenih voskom, specijalnom tradicionalnom tehnikom po kojoj je Radenka odavno poznata u osnabričkoj parohiji, ali i šire.

Jaja šarana voskom

– Kao i svake godine našarala sam 200 jaja. Još sam orna da šaram, mada godine čine svoje. Bog i vera pomažu mi da to sve postignem. Zahvalna sam dragom Bogu što mi daje snage i strpljenja – kaže nam hadži Radenka koju vernici u Osnabriku i okolini znaju po nadimku Mica.

Hadži Neđo u svemu podržava suprugu

Prethodnih godina ona je zainteresovanima u osnabričkoj parohiji, pri hramu Svetog Georgija, držala nekoliko kurseva, a takođe i u Hamburgu, pri hramu Svetog Arhangela Mihaila, kao i u svom domu u Minsteru uz podršku supruga Neđe.

Od ranog detinjstva Radenka – Mica Petrović, koja je rodom iz Šapca, usavršava drevnu tehniku šaranja vaskršnjih jaja voskom koju je naučila od majke Vukosave.

– Potrebno je najpre nabaviti, a može se i napraviti, šaraljicu. To je čelično pero kojim smo nekada učili pisanje mastilom, zatim čist vosak koji se mora nagaraviti da bi ostavio vidan trag i boju za tekstil kojom se farbaju jaja – objašnjava nam Mica.

Čuvari običaja

Bračni par hadži Petrović iz Minstera je veoma posvećen duhovnom životu u okviru srpske pravoslavne crkve. Oni su verni čuvari naše lepe vere i narodnih običaja, a njihov dom je prava srpska kuća sa trpezom na kojoj caruju tradicionalni specijaliteti, kojih ima u izobilju uvek, a naročito za praznike.

Tradicionalni specijalitet: Razvlačenje kora za pitu