J. Gajeskov
Vodoosvećenje u kabramatskoj crkvi

U nedelju 19. januara Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici širom Australije svečano su proslavili Bogojavljanje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Svetu liturgiju Svetog Vasilija Velikog u Sabornom hramu u Kabramati molitveno su predvodili protojereji-stavrofori Đuro Đurđević i Nikola Bilić, uz sasluženje protođakona Petra Mrakića, a odgovarao crkveni hor pod dirigentskom palicom Darije Galić.

Pred kraj Svete liturgije usledio je čin Velikog vodoosvećenja, gde se osveštava Bogojavljenska vodica koja se blagodatnim dejstvom Svetoga Duha obnavlja i postaje nekvarljiva, zadobijajući silu da leči sve one koji je verom okušaju, kao i moć zaštite od nečistih sila. Bogojavljenska voda je na kraju razdeljena prisutnima na blagoslov i ukrepljenje kao neoborivi dokaz istinitosti naše Pravoslavne vere.

– Bogojavljenje je jedan od najvećih Hrišćanskih praznika, jer se u trenutku krštenja Hristovog na reci Jordanu, prvi put jasno Bog otkrio, odnosno javio ljudima kao Sveta Trojica – Otac, Sin i Duh Sveti, po čemu je praznik zadobio svoje ime – kaže za “Vesti” protođakon Petar.

Recimo na kraju da je na Bogojavljenje kabramatska svetinja bila prepuna vernog naroda, među kojima veliki broj dece i mladih, kao i uvek mlad čika Savo Kovačević, koji je zakoračio u 102. godinu života, što potvrđuju i priložene fotografije.

Svetosavski festival

U svojoj pastirskoj besedi starešina hrama prota Đuro je prisutnima čestitao praznik i pozvao Srbe da u što većem broju prisustvuju 39. Svetosavskom omladinskom festivalu, koji se održava 25, 26. i 27. januara u manastiru Novi Kalenić kod Kanbere.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here