Bogat program 11. “Gitar art” festivala

0

 

Rado viđen gost u Beogradu – Pako de Lusija

 

 

Otvaranje "Gitar arta" je rezervisano za velika imena klasične gitare, rekao je direktor festivala Boško Radojković, navodeći da će na Kolarcu 9. februara nastupiti švedski gitarista Goran Solšer, Kavatina duo i Kamerata Serbika.

 

Ambasador Švedske Krister Bringers je kazao da je Solšer jedan od najboljih gitarista u njegovoj zemlji i ugledni pedagog na Konzervatorijumu u Malmeu, koji je nastupao širom sveta.

 

On je podsetio da je Solšer bio na "Gitar artu" pre tri godine i dodao da će ove godine ovaj majstor klasične gitare održati master klas mladim gitaristima.

 

Uz pomoć Francuskog kulturnog centra, u Beograd će prvi puta doći popularna grupa "Er" (Air), koja će u Beogradskoj areni nastupiti 10. februara. Francuski elektro sastav "Er", koji predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel, nastupiće u okviru velike svetske turneje, na kojoj promovišu peti studijski album pod nazivom "Love 2".

 

Sa francuskim sastavom "Er" će nastupiti i holandska zvezda Jana Šra, a kao predgrupa domaćoj sceni "Svi na pod".

 

U Domu sindikata 11. februara nastupiće Zlatko Manojlović sa prijateljima, a dan kasnije sledi koncert slavnog Paka de Lusije s njegovom grupom u Centru "Sava".

 

U Kolarčevoj zadužbini 13. februara nastupiće Marta Masters, Žerar Abiton i Miloš Janjić, a dan kasnije u istoj sali Sabrina Vlaškalić, Paolo Pergoraro, Denis Azabagić, Vojislav Ivanović, Levante duo i Zoran Dukić.

 

Kao i prethodnih festivala, pored takmičenja za mlade gitariste, majstorske radionice i predavanja održaće istaknuti domaći i strani umetnici, 24 istaknuta majstora gitare od kojih su polovina strani.

 

Prateći program festivala "Midnajt gitar art kafe klub" (Midnight Guitar Art Cafe club) održavaće se svako veče od 8. do 14. februara u Kulturnom centru Beograda, koji je suorganizator festivala od 2002. godine.

 

Pored izložbi, to će biti i mesto okupljanja učesnika, izvođača, gostiju festivala i publike, koja će, prema rečima direktora KCB Marine Đurđević, u centru grada imati mesto na kome će slušati kvalitetnu muziku.

 

Na ovogodišnjem festivalu prvi put će biti održan "Gitar ekspo", od 11. do 14. februara u Kontinental hotelu, gde će ljubiteljima gitare biti predstavljene gitare poznatih graditelja i druge opreme za taj instrumenat.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here