pixabay.com

Analiza finansijskih računa velikog broja najvećih kompanija u SAD, Velikoj Britaniji i svetu, pokazala je da je njihov profit u 2022. godini daleko nadmašio povećanje troškova, utičući na povećanje stope inflacije prošle godine na nivoe koji nisu zabeleženi od ranih 1980-ih, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja centara IPPR i Common Wealth.

Zbog toga su ti centri pozvali na uvođenje globalnog poreza na korporacije da bi se smanjio višak njihovog profita, objavio je Gardijan.

U izveštajima se navodi da je profit povećan za 30 odsto među firmama u Velikoj Britaniji.

Profiti firmi bili su još veći u SAD, gde u mnogim važnim delovima privrede dominira nekoliko moćnih kompanija.

Porast profita velikih kompanija desio se u vreme kad povećanje plata uglavnom nije uspelo da održi korak sa inflacijom i kada su radnici pretrpeli najveći pad raspoloživih prihoda od Drugog svetskog rata.

Istraživači su rekli da su energetske kompanije EksonMobil i Šel, kao i rudarske kompanije Glenkor i Rio Tinto, a i prehrambene kompanije Kraft Hajnc i Arčer-Danijels-Midland, ostvarile profite koji su daleko nadmašili inflaciju prošle godine.

Ukazuje se da je to doprinelo da inflacija dostigne rekordne nivoe u 2022. godini i da traje duže, jer cene hrane i energeneta značajno utiču na troškove u svim sektorima šire ekonomije.

Nakon analize poslovanja 1.350 kompanija koje se kotiraju na berzama u Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Brazilu i Južnoj Africi, u izveštaju se navodi da su firme u tehnološkom sektoru, telekomunikacijama i bankarskoj industriji takođe izvršile značajna povećanja cena koja su dovela do povećanja njihovih profita.

“Takve kompanije su uspele da zaštite svoje profitne marže ili čak da ih povećaju, generišući višak profita kombinacijom velike tržišne snage i globalne tržišne dinamike”, navodi se u izveštaju.

Među kompanijama koje su najviše povećale profit od prosečnog profita ostvarenog pre pandemije je EksonMobil koji je profit od 15 milijardi funti povećao na 53 milijarde funti.

Šel je profit od 16 milijardi funti povećao na 44 milijarde funti, Glenkor je povećao sa 1,9 milijardi funti na 14,8 milijardi funti u 2022. godini.

Prehrambena kompanija Arčer-Danijels-Midland povećala je profit sa 1,4 milijarde funti na 3,16 milijardi funti.

U izveštaju se ukazuje da je to nanelo štetu privredi u celini i da bi globalni BDP mogao biti veći za osam odsto nego što je sada da nije bilo tako velikog povećanja profita najvećih kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here