Z. Vicelarević
Izložbu slika otvorila Aleksandra Botić

U okviru projekta Internacionalne boje 2024. Spas – čovek za čoveka, priređena je izložba slika u Kući narodnog stvaralaštva u Frankfurtu. U organizaciji Udruženja umetnika Internacionalne boje iz Frankfurta, otvorena je Internacionalna izložba slika na kome su se predstavili likovni umetnici iz Poljske, Nemačke, Irana, Srbije i drugih zemalja.

Umetnike i goste je pozdravila Julija Vilke Henrih, predsednica umetničke galerije Kuća narodnog stvaralaštva, a otvaranje izložbe je, po tradiciji, pripalo Aleksandri Botić, umetnici i predsednici Umetničkog udruženja Internacionalne boje. Srpski likovni umetnici su i ove godine bili najbrojniji i na internacionalnoj izložbi slika svoja dela su predstavili Dijana Pijetlović iz Frankfurta, Miki Milenković iz Ofenbaha, Julijana Botić iz Frankfurta, Petar Balanesković iz Bukovča kod Negotina, Minja Nikolčin iz Frankfurta i Aleksandra Botić, umetnica iz Frankfurta.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Vladimir Rajić, konzul Republike Srbije, i Dijana Avdić, predsednica CŠH i potpredsednica Parlamenta stranaca u Frankfurtu. – Ovaj godišnji projekat okuplja umetnike raznih nacija i raznih umetničkih pravaca, što je oduvek i bila ideja Umetničkog udruženja Internacionalne boje. Ovo je mesto gde se svake godine okupljaju umetnici iz raznih država iz celog sveta i naravno umetnici iz Nemačke koji žive na ovim prostorima.

Pozdravna reč: Julija Vilke Henrih

Oni imaju mogućnost da prikažu svoje umetničke slike. Zahvalna sam svim umetnicima koji učestvuju na ovoj izložbi, kao i predstavnicima Kuće narodnog stvaralaštva i predsednici Juliji Vilke Henrih koja nam je ustupila prostor za izložbu, a posebno sam počastvovana dolaskom našeg konzula Vladimira Rajića.

Dugujem zahvalnost i predsednici Centralnog saveta Srba u Hesenu, Dijani Avdić – rekla je za “Vesti” Aleksandra Botić, predsednica Umetničkog udruženja Internacionalne boje. Izložba je otvorena do 17. jula, a održava se na drugom spratu Kuće narodnog stvaralaštva u Frankfurtu.

Dijana Avdić, konzul Vladimir Rajić i Aleksandra Botić

Podrška konzulata

– Zahvaljujem se na pozivu Aleksandri Botić u Umetničkom udruženju Internacionalne boje i organizatorima ovog kulturnog događaja u Frankfurtu. Generalni konzulat Republike Srbije se rado odaziva i podržava rad naših umetnika jer je kultura jedna od najvažnijih veza između naših ljudi u inostranstvu i matice, Republike Srbije. Kroz slikarstvo i druge vidove umetnosti, naši umetnici svojom umetnošću prezentuju svoju zemlju i svoje poreklo na koje smo svi ponosni – rekao je Vladimir Rajić, konzul Republike Srbije u Frankfurtu.

Petar Balanesković

Klasični realizam

Petar Balanesković je jedan od likovnih umetnika čije slike su izložene na izložbi.

– Predstavio sam se sa četiri slike, klasičan realizam rađen akrilnim bojama. Inspiracija su mi bile velike svetske rok zvezde, Džon Lenon i Bob Dilan, koga sam naslikao iz dva perioda njegovog života. Četvrta slika nosi naziv ‘Tango u noći’ – ples sa kojim sam lično fasciniran. Slikanjem se bavim od svoje 20. godine – kaže nam Petar Balanesković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here