Nebojša Babić
KALEIDOSKOP RAZLIČITIH EMOCIJA I STANJA: Scena iz predstave

Premijera predstave “Bolest mladosti” prema tekstu Ferdinanda Bruknera, u režiji Jovane Tomić prema dramaturgiji Dimitrija Kokanova održana na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina, glumci koji su maestralno publici dočarali priču o mladim studentima medicine razapetim između konvencija građanskog života, mladalačkog osećanja izgubljenosti i cinizma savremenog društva, nagrađeni su gromoglasnim aplauzom.

Rediteljka Jovana Tomić istakla je uoči premijere da je za nju već naslov Bruknerovog komada poetičan i intrigantan i da autorski tim koji je na njemu radio nije imao cilj da daje odgovore i dijagnoze.

– Problem je i to što je u svetu u kome smo odgajani osnovna ideja da zrelost podrazumeva odsustvo emocija, da je odrastao čovek kao mašina koja ispunjava zadatak i teži ka vrhu. Nadalje to stvara maske kod nas i kod ovih likova, da bismo se zaštitili, predstavili kao nepobedivi. Ali ako želim kontakt s drugom osobom, ljubav i empatiju, te maske moraju da padnu, a onda je čovek ranjiv i nezaštićen. Tu nastaje bag pa povređujemo jedni druge. Ne znam rešenje za taj problem – izjavila je Jovana Tomić.

Komad je napisan davne 1926. godine i tekst, kako kaže Tomić, ima puno materijala za stvaranje predstave, i puno scena koje su atraktivne za pozornicu.

– Ključni deo bio je razumevanje i tumačenje situacija, odnosa i događaja ne kroz crno-belu prizmu niti didaktiku, nego sa idejom da ne postoje dobri i loši ljudi. Svi smo kaleidoskop različitih emocija i stanja.

Petar Benčina, koga gledamo u ulozi Fredera, kaže da ima privilegiju da bude u pozorištu koje ima taj lucidni smisao za rizik da uzme delo kao što je “Bolest mladosti”, da okupi baš takvu ekipu ljudi da ga rade, i da u pretpostavci koja nije mejnstrim, dođe do nečega što je emotivno, moderno i pametno.

Jovana Belović je primetila da se članovi ansambla razlikuju od likova koje igraju, ali imaju i nešto zajedničko, a to je mladost.

– Mladost je i gruba i surova, a ovaj komad opominje da brižnije, nežnije obratimo pažnju na sve što je mlado da bismo dočekali lepu starost, poštenu i ispravnu – izjavila je Jovana Belović.

Ljubav jedino može da traje

Direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović izrazila je zadovoljstvo što novom predstavom započinju sezonu. Ona je podsetila da se dve predstave Jovane Tomić (“Natan Mudri” i “Moj muž”) već nekoliko sezona s velikim uspehom igraju na sceni Studio JDP.

Miodrag Dragičević je izrazio zadovoljstvo što će mladi gledaoci moći da dobiju neki kompas i koordinate, da vide od nas, odnosno naših likova šta je opasno, koje su sve zamke, da se zapitaju i da nešto nauče.

Đorđe Mišina je rekao da su se trudili da mladost ne prikažu na konvencionalan način, već kao nešto što je životno stvarno i što će za svakog pojedinca u ovom našem vremenu poslati neku poruku.

– Jedino što nas ujedinjuje to je ljubav koju mi u ovoj predstavi pokušavamo da pokažemo kao jedinu koja može da traje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here