EPA/Rodrigo Sura
Foto: Arhiva

Najmanje šest osoba poginulo je u akciji bezbednosnih snaga Bolivije, koja je pokrenuta kako bi se obezbedilo snadbevanje gorivom iz postrojenja koje su blokirale pristalice bivšeg predsednika Eva Moralesa.

Kancelarija javnog branioca i zdravstveni zvaničnici objavili su podatke o žrtvama, dan nakon nasilja u gradu Alto, u blizini La Paza.

Ljudi koji su se okupljali u katoličkoj crkvi kako bi oplakivali mrtve rekli su da su na njih pucale snage bezbednosti, preneo je sinoć AP.

Policija i vojnici ispratili su rezervoare za gorivo iz postrojenja usred nestašice hrane i benzina u nekim bolivijskim gradovima.

Demonstranti su pokušavali da raznesu postrojenje za gorivo eksplozivima, što je moglo da izazove “veliku tragediju”, rekao je privremeni ministar odbrane Fernando Lopez.

Rojters je u utorak preneo da su policijske i vojne snage koristile oklopna vozila i helikoptere kako bi odblokirale pristup postrojenju u gradu Alto, u blizini prestonice La Paz.

Helikopteri su nadletali puteve oko fabrike Senkata, kojom rukovodi javno preduzeće YPFB, a koje su demonstranti blokirali gomilom zapaljenih guma, dodaje Rojters, pozivajući se na izjave svedoka.

Pojedini gradovi u Boliviji prijavili su nedostatak hrane i benzina zbog protesta pristalica Moralesa.

Bolivija je u stanju turbulencije od izbora 20. oktobra na kojima je, prema međunarodnoj reviziji, bilo nepravilnosti. Bivši predsednik Evo Morales podneo je ostavku 10. novembra nakon protesta protiv njega i pritiska snaga bezbednosti, ali njegove pristalice protive se privremenoj vladi koja je zauzela njegovo mesto.

Učesnici protesta zahtevaju povratak Moralesa, koji je dobio azil u Meksiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here