M. Karović
Kosovo i Metohija

Politički analitičar Iljir Ibrahimi rekao je da svetske sile, Brisel i Vašington, traže kompromis od Prištine kako bi se postigao konačni sporazum sa Beograd, prenosi TV Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nije isključila mogućnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO) sa ovlašćenjima ili bez njih, a Vašington nije isključio razmenu teritorija kao mogućnost konačnog pomirenja između Beograda i Prištine.

U slučaju da se Kosovo odluči za jednu od ovih opcija, Ibrahimi je istakao da je bolje prihvatiti razmenu teritorija nego ZSO sa izvršnim ovlašćenjima.

– Kosovskom društvu mora biti jasno da li želi sporazum sa Srbijom i da li je takav sporazum u interesu kosovskog društva. To nam je više predstavljeno kao nametnuto rešenje od međunarodnog faktora, nego što se smatra nacionalnim interesom Kosova – rekao je Ibrahimi.

Dodao je da se iz oba centra, Brisela i Vašingtona, čulo da je za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom potrebna neka vrsta kompromisa.

– Ako su ovo dve opcije, ZSO sa izvršnim ovlašćenjima ili razmena teritorija, od koje moramo jednu birati, onda bi Kosovo trebalo da sledi ovaj diskurs. Diskurs koji smo videli u poslednje tri ili četiri godine zasnovan je na individualnim preferencama prema jednom ili drugom političaru, a ne na stvarnom diskursu o kosovskim interesima – istakao je Ibrahimi.

Prema njegovom mišljenju, štetnije je formiranje ZSO, kojim se ne rešavaju sva pitanja sa Srbijom.

– Od moguće razmene teritorija na kojima bismo mogli da unapredimo svoje nacionalne interese u onim oblastima u kojima živi albanska većina i da se odreknemo ovog dela severa, nad kojim, hteli mi to da priznamo ili ne, nemamo kontrolu – smatra Ibrahimi.

Ibrahimi je rekao da se tokom pandemije videlo da Kosovo nema kontrolu na severu, zbog čega je kritikovao političare, jer, kako je naveo “niko nije priznao da nemaju kontrolu u tom delu zemlje”.

Dodao je da ova pitanja treba otvoriti ako Kosovo želi da učestvuje u postizanju sporazumu sa Srbijom.

– Ako smatramo da nije u interesu Kosova, onda bismo trebali imati strategiju kako da odložimo proces dijaloga, ali ne možemo lagati narod govoreći da se dijalog vodi ka uzajamnom priznavanju bez konsenzusa i kada ne znaš koliko si u stanju da daš zauzvrat – istakao je Ibrahimi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here