Bolje blokada nego popuštanje Sloveniji

0

 

Hrvatski biskupi nisu za sporazum sa Slovenijom

Biskupi su naveli da hrvatska vlada nema pravo da pristane na sporazum sa Slovenijom o Piranskom zalivu, pa ni po cenu da Hrvatska ne uđe u EU ili da se blokada nastavi.

 

 

U saopštenju koje je potpisao predsednik Komisije monsinjor Vlado Košić, ističe se kako se novim sporazumom zapravo pristaje na ’’neopravdano posezanje Slovenije za hrvatskim teritorijama, jer ta država već ima pravo pristupa otvorenom moru preko hrvatskih i italijasnkih teritorijalnih voda”.

 

’’Nije dakle reč o slobodi plovljenja ili o "izlazu na otvoreno more", nego o teritorijalnim pretenzijama i zbog toga je slovenačka vlada od kraja 2008. pa do ove jeseni blokirala Hrvatsku u njenom napredovanje prema EU’’, navodi se u saopštenju koje je preneo list ’’Slobodna Dalmacija’’ i ističe se kako ’’ni jedna država članica EU do sada nije ucenjivala drugu državu-kandidata za EU ustupanjem njenog državnog područja’’.

 

’’Ova dva naroda stare katoličke tradicije nikada u istoriji susedstva nisu imali značajnijih razmirica, dok je sadašnja tajna diplomatija, daleko od očiju hrvatske javnosti, u stanju da poremeti ovu istorijsku vrednost, i otvoriti Pandorinu kutiju opasnog međunarodnog presedana, u ovom trusnom delu Europe, koji još uvek vida rane iz vremena totalitarnih režima i nedavnih osvajačkih ratova’’, upozorili su hrvatski biskupi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here