Z. Vicelarević
Stranci češće kupuju stanove od Nemaca

Sve više ljudi u Nemačkoj očajnički traže stan, ponuda je mala, kirije sve veće, dohodak nije više dovoljan za dobar stan što razara nemačko društvo, objavio je nedavno “Dojče vele”. Nemačka je tradicionalno podstanarska zemlja. Dok kvota vlasništva stambenog prostora u Evropi prosečno iznosi 70 odsto, a u Nemačkoj je tek 46 procenata. Za sve manje stambenog prostora sa prihvatljivim cenama konkuriše sve više ljudi. Oko trećine prihoda se daje za kiriju, ali ako se iznajmljuje novi stan, onda to više nije dovoljno. Pitali smo naše ljude kakva su njihova iskustva sa iznajmljivanjem stana, da li ga je teško naći, kakve su cene, ili su se odlučili da kupe svoj stan ili kuću?

Na osnovu dugogodišnjeg radnog i životnog iskustva u Nemačkoj Željko Milić iz Reklinghauzena preporučujem svim našim ljudima, posebno mladima koji su skoro došli, da što pre kupe sebi neki stambeni objekat.

Jelena Mutić

– Cene stanova i kuća jesu ranije bile pristupačnije pri kupovini, a kamata povoljnija. Sada su te cene skočile i kamata je prilično nepovoljnija, ali je istovremeno i cena iznajmljivanja stambenog prostora drastično veća. Tako je opet bolje otplaćivati metar po metar svoga, nego davati za kiriju pri iznajmljivanju. Kada je moja familija 2012. godine kupila stan, bila je kamata 1,9%,. Sada kupujemo još jedan i kamata je 5,9%, ali kirija je kao kredit. Kroz iznajmljivanje stana pokriću ratu kredita – na kraju, za 20 godina, imam lepu ušteđevinu. Ko može da plati kiriju – može i ratu za kredit – smatra Željko.

Iste godine kad i Željkova familija, stan je kupila i Jelena Mutić iz Halterna.

– Te 2012. smo moj bivši suprug i ja kupili stan i tada je to bilo veoma izvodljivo. Međutim, danas u ovoj situaciji sa ovakvim porastom cena nekretnina, to bi bilo veoma teško isfinansirati. U prethodne dve godine skupe su kako kirije, tako i kamate za kredite. Srećna sam da smo se na taj korak odlučili pre, ne znam šta bismo sada uradili. Ipak, ako čovek ima novac pa da ga uloži, možda bi se odlučio za kupovinu uz delimični kredit i tako smanjio rizike. Mislim da je velika inflacija koja prati ovaj rat u Ukrajini uslovila ovakvu situaciju na stambenom tržištu. Jednostavno – cene su baš skočile, a plate su ostale iste.

Naučeni da imamo svoje

– Veći je trenutno problem što nema dovoljno nekretnina na tržištu. Nemci ih kao i ranije slabije kupuju, uglavnom to radimo mi stranci – pre svega Balkanci. Mi smo naučeni da prvo imamo krov nad glavom pa posle sve ostalo – kaže Željko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here