commons.wikimedia/Thomas Ledl
Opšta bolnica u Beču (AKH)

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribeglo drastičnoj meri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agecija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da “uskoči” svuda gde postoje problemi u zdravstvu. Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama. Kao platu dobiće isplaćen iznos poslednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala “penzionere ” da se dobrovoljno vrate na posao. Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došli da pomognu, kao i su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je trenutno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti. Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosti od 33 odsto, što predstavlja problem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here