pixabay.com

Nuklearno bombardovanje Hirošime i Nagasakija 1945. godine ne treba pravdati vojnim dejstvima – cilj SAD je bio zastrašivanje Sovjetskog Saveza i drugih zemalja, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

– Žrtve Japanaca, koji su poginuli usled tih strahovitih bombardovanja, ne treba pravdati vojnim dejstvima. Pritom, kako je poznato, koristeći nuklearno oružje u vojne svrhe jedini put u istoriji čovečanstva, SAD su sledile glavni cilj – zastraštiti SSSR i druge zemlje posedovanjem novog i toliko moćnog oružja za masovno uništenje – rekao je Patrušev, prenosi „Rosijska gazeta“.
Patrušev je naglasio da se uvek treba sećati te tragedije, kako se ne bi dopustilo da se takvo nešto ponovi bilo gde u svetu.

Amerika je 16. jula 1945. godine testirala prvu nuklearnu bombu, a šestog i devetog avgusta 1945. godine bombardovali su japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Većina žrtava su bili civili. Bacanje atomskih bombi na već poraženi Japan smatra se najvećim ratnim zločinom u istoriji čovečanstva.

Ti događaji su postali za SSSR glavni faktor koji je ubrzao nastanak sovjetske nuklearne bombe, koja je uspešno testirana 29. avgusta 1949. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here