unsplash.com

Vlasti širom sveta, u borbi protiv kriminala, posebnu pažnju usmerili su i na borbu protiv piraterije, a tako i TV piraterije, koja ostvaruje ogromne prihode.

Tako je nedavno zadat težak udarac ilegalnom provajderu u mestu Vo, nadomak Ženeve. Ovo je bio prvi takav udarac protiv pirata u Švajcarskoj.

Operacija vlasti pokrenuta je na osnovu prijave francuske TV grupe Kanal plus i NAGRE, a akcija je sprovedena uz podršku Europola i agencije za sprovođenje zakona EU i Eurojusta.

Piratska mreža “KbokServ” omogućila je svojim korisnicima pristup za više od 77.000 epizoda TV serija i 7.000 filmova.

Njihova ponuda promovisana je preko društvenih mreža, a nuđeni su IPTV uređaji, koji su bili unapred konfigurisani sa navodnom garancijom doživotnog pristupa zaštićenom sadržaju.

Ti uređaji su prodavani preko interneta, ali i u više maloprodajnih radnji u Švajcarskoj i Francuskoj po ceni od 150 franaka.

Piratski sadržaj distribuiran je preko servera smeštenih u više evropskih zemalja, uključujući Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Holandiju. Piratska organizacija je imala potpunu kontrolu nad ovim serverima. Stalno je ažurirala svoj VoD katalog ukradenim TV sadržajem, te čak i emitovala oglase svojim “pretplatnicima”.

Inače ovo je samo jedna od akcija koje je policija širom sveta sprovela proteklih meseci, kojom je “zacrnjen” ekran mnogima koji su mislili da za male pare mogu da koriste sadržaj u čiju izradu televizije ulažu velika sredstva.

Da bi se izbegao gubitak novca i dodatne neprijatnosti, preporuka je da se uvek biraju usluge provajdera koji usluge pružaju legalno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here