Borba za nezavisnost Srpske je pravedna

0

KAD-TAD NEZAVISNI: Čedomir Antić

Istoričar Čedomir Antić smatra da može doći do novog prekrajanja granica na Balkanu, ali samo zahvaljujući velikim silama. On ističe da bi bilo najbolje da velike sile podrže demokratsko pravo svih koji mogu da izglasaju nezavisnost jer je dosadašnja neprincijelnost štetna za njih same.
– Kosovu su dali nezavisnost, Republiku Srpsku guše, Vojvodinu na silu pretvaraju u pokrajinu sa pretenzijama da postane federalna jedinica, a Srbe na severnom Kosovu sprečavaju da imaju bio kakvu autonomiju – navodi Antić za "Pres Republika Srpska". On smatra da bi Srpska postala nezavisna kada bi bila velika sila i imala nuklearno naoružanje, što dovoljno govori o trenutnoj poziciji međunarodnog prava.
– Ipak, naša borba je pravedna i, ako uspemo da održimo svoju državnost, politički se ujedinimo i obnovimo našu privredu, nezavisnost će jednog dana doći na dnevni red i mi ćemo uspeti da se za nju izborimo – ocenio je Antić.
Komentarišući situaciju u Ukrajini, Antić je rekao da ona podseća na prilike u Hrvatskoj 1991. i u BiH početkom 1992. godine, te da do sukoba ne bi došlo da nije bilo mešanja SAD, Velike Britanije i, u izvesnoj meri, Nemačke.
– Mislim da će kriza biti dugotrajna i da Ukrajina posle nje neće biti u političkom i ustavnom pogledu ista kao pre – rekao je Antić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here