Borba za vlast i mast (2): Crni Gruja protiv kabadahija

0

Bosno moja, pređi na drugoga, obično je rezignirani komentar građana koji se na svakim izborima nađu u čudu koliko su im političari spremni na svaku ujdurmu u predizbornim kampanjama. One se često svode na šatre, pevače, jaganjce, pravo državno veselje u kojem učestvuju svi bez razlike.

Moderni Karađorđe: Novo Grujić za izbore 2010. godine
 

1. Bosna kuje konje i izbore

Političari zato rado koriste pevače u vlastitoj promociji. Na počeku kampanju u centru pažnje bila je Stanojka Bodiroža Ćana, koja je pevala na jednom zboru kod Banjaluke, ali je ostalo nejasno da li je, pod šatorom gde je nastupala, podržala Milorada Dodika ili Ognjena Tadića. Mediji su nekoliko dana vozili ovu priču, a Ćani je izgleda sve prekipelo pa je pre nekoliko dana otkrila da je dobila nove pozive za nastupe, i od SNSD-a, i od SDS-a, ali da ih je odbila, jer je politika ne zanima.

Milorad Dodik je nadaleko prepoznatljiv po svojim pevačkim nastupima, a ni u ovoj kampanji se ne libi da uzme mikrofon, naročito kada na njegovim mitinzima gostuje Baja Mali Knindža. Mikrofona se prihvata na gotovo svim skupovima, a pred kraj kampanje jasno se može videti da je izgubio glas. Omiljene pesme su mu "Pogledaj me jednom nežno", "Ne dolazi u moj san", "Dvor na Uni", a odnedavno i "Ne može nam niko ništa".

Peva se i veseli, pod šatorima drugih partija, širom BiH, a nezvanično se spekuliše da bi vrhunac mogao da se dogodi 10. oktobra kada će na centralnom mitingu SNSD-a u Banjaluci nastupiti Ceca Ražnatović. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.

Čuveni kandidat Vinko Perić je uoči izbora 2008. godine imao još jedan kontroverzan spot, u kojem je sedio i ćaskao sa čovekom sede brade sličnog Draganu Dabiću (Radovanu Karadžiću). CIK je to označio kao žestoko kršenje predizbornih pravila i odrezao mu kaznu od 10.000 maraka.

Pred izbore 2010. tadašnji radikal, a današnji pripadnik jedne vladajuće stranke (DNS) Novo Grujić, imao je nekoliko bilborda na kojima je bio obučen u Karađorđevu odeždu, a ispod je bila poruka "Crni Gruja u borbi protiv kabadahija"… U toj odeći je čak i došao na poslednje zasedanje parlamenta RS u kojem je bio poslanik. Na tim izborima, međutim, radikali su doživeli debakl, a on je ubrzo prešao u vladajući DNS.

 

Ko peva, vlada

Peva se i po Federaciji. Na nekim mitinzima stranaka sa bošnjačkim predznakom nastupile su poznate estradne zvezde, a mikrofona su se prihvatili i neki kandidati. S druge strane, pesme ne nedostaje ni kod Hrvata, a jedan od onih koji je podržao Dragana Čovića (HDZ BiH) za Predsedništvo je i kontroverzni Marko Perković Tompson.

 

Čitajte sutra – Borba za vlast i mast (3): Dosta nam je cirkusa

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here