Borel: Ako ga Kina, Indija i Rusija ne priznaju, Kosovo neće biti država

sputniknews.com, Vestionline
3
EPA/OLIVIER HOSLET
Žozep Borel

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje, da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, i to zato što Srbiju već dobro poznaje.

– Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet – izjavio je Borel.

Žozep Borel je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

– Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu – ocenio je Borel.

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje, zbog pozicije Španije, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borel kaže da, iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

– Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili – poručio je Borel.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio, iz „očiglednih razloga“.

– Zato će moja prva poseta biti Prištini – najavio je Borel.

On je zaključio da EU ne može biti „geostrateška sila“, ukoliko prvo ne reši problem u njenom neposrednom okruženju.

3 COMMENTS

  1. e dzabolebarosu, sta kazes mora, to bi bila tvoja pobeda, a nas poraz. — sankcije su deo dogovora pic/oustog i zmije arnautske, kako opravdati izdaju i vec prodato i kupljeno Kosovo i Metohiju. — digne se graja, cika i vika, kao steta je velika, aj da se priznanjem oslobodimo ljutog protivnika. — nekakav copor nama ukida sankcije a mi njemu priznanje i svoju kulturu i dedovinu. — ma arnauti povecajte vase ,,carine,, ako Srbija ne moze zbog njih da opstane bolje da nestane.
    — Srbija treba i mora da ostane ono sto je bila, cela i neokrnjena po cenu krvi do kolena. — o tome govori i rezolucija sb oun 1244. — ne znam kako vi ostali al meni komesari u svojim koznim kaputima u pameti ostali, pa se uvek setim one sto lutajuci trubaci svirali ,,kalasnjikov, kalasnjikov, juris,, et cetera.

  2. Možda g.-dine vi zaista tako mislite,ali kr,voločna aMerika je zacrtala da Kosovo mora biti država i sad videćemo,videćemo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here