EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borel 30. i 31. januara dolazi u posetu Prištini i Beogradu, kako bi pokazao lični angažman i nameru da učni ”sve što je moguće” kako bi olakšao dijalog o normalizaciji odnosa dve strane.

Borel, istovremeno, želi da stavi do znaja da je on glavni pregovarač u dijalogu Srbije i Kosova, a da je region u zoni uticaja Evropske unije, navode u Briselu.

To će biti njegova prva poseta Srbiji u mandatu Visokog predstavnika EU.

Prilikom stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, Borel je naglasio da će mu pronalaženje rešenja u dijalogu Beograda i Prištine biti lični prioritet.

On je tada najavio i da će prvo posetiti Prištinu, gde ”nikada nije bio”, a zatim i Beograd, koji ”dobro poznaje”.

– Visoki predstavnik će razgovarati sa obe strane kako ponovo pokrenuti dijalog, koji trenutno stagnira. On namerava da bude jak posrednik, a ova poseta je prvi korak u tom pravcu – kaže portparol EU Peter Stano.

U Evropskoj komisiji, pred posetu Borela i razgovore o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, podsećaju da i Srbija i Kosovo imaju ”jasnu” EU perspektivu.

– Njihova budućnost je vezna za EU, a to jasno govori o ulozi EU u regionu, u Srbiji i na Kosovu – kaže Stano.

U Briselu i zvanično i nezvanično odbaciju navode o ”prepuštanju” rešavanja kosovskog pitanja i ostatka Balkana ”američkoj zoni uticaja”.

Dodaje se da, ma koliko se EU javno ne isticala, koordinacija Brisela i Vašingtona povodom regiona postoji.

– EU i SAD blisko sarađuju. Imamo vrlo sličnu agendu, koja se zasniva na pomoći zemljama Zapadnog Balkna u tranziciji ka vrednostima i principima važnim za Zapad – objašnjava Stano.

Na konstataciju medija da se visoki predstavnik EU Žosep Borel nije sastao sa američkim specijalnim predstavnikom Ričardom Grenelom, iako su obojica, u vreme američke inicijative o uspostavljanju direktnog transporta između Beograda i Prištine, bili zajedno u Briselu i Berlinu, u EU ukazuju da se kontakti održavaju na ”na različitim nivoima”, a da se Borel sastao sa američkim državnim sekretarom Pompeom.

Stav briselske administracije o tome da EU jeste i biće primarni put, ali i instrument postizanja napretka i stabilnosti na Zapadnom Balkanu podržavaju i evropski analitičari.

Bodo Veber iz Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina kaže za Tanjug da je jedini način za uspeh Briselskog dijaloga ”vodeća uloga EU” uz ”podršku SAD”.

– SAD moraju da shvate da ”Amerika na prvom mestu”, a pogotovo ”samo Amerika”, nije put za uspeh na Zapadnom Balkanu – upozorava Veber.

I dok Veber očekuje da će upravo Žosep Borel biti taj koji će dijalog Beograda i Prištine vratiti na put napretka, briselski stručnjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel misli da je Borel je već ”zasenjen Trampovom administracijom koja se sada bavi pitanjiem koje je dugo vremena slovilo za EU odgovornost”.

Vogel istovremeno stavlja znak pitanja iza mogućnosti uspeha sporazuma o trasportu između Beograda i Prištine, postignutom pod okriljem SAD.

– Ovo liči na pravi ”trampovski” sporazum: najaviš nešto na sva zvona, pretekneš svoje najbliže saveznike ( u konkretnom slučaju EU i Nemačku) na njihovoj teritoriji, a ostaviš najvažnije detalje, koji mogu potpuno poništiti dogovor, da budu rešavani kasnije – objašnjava Vogel.

U Briselu pred dolazak Žosepa Borela u Srbiju napominju da ne treba očekivati da visoki predstavnik ovoga puta iznese konkretan plan za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, već prvenstveno da stavi do znaja da EU jeste, želi i može da bude “jedro i sidro” regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here