EPA/OLIVIER HOSLET
Žozep Borel

Uvek sam kao Španac smatrao da je bila velika greška što nismo uspeli sprečiti imploziju Jugoslavije i jugoslovenske ratove, koji su među istorijski najgorim događajima u Evropi, sa više od 150 hiljada ubijenih, izjavio je za Večernji list novi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Uz napomenu da ne želi da premotava istoriju, on je dodao da bi u sadašnjoj situaciji zemlje bivše Jugoslavije trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će im za to biti potrebno.

– Potrebno je da prilagodimo evropske metode i mehanizme i manje oklevamo kako bismo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama – naglasio je Borel.

Menjanje metode ne znači menjanje konačnog cilja koji, za mene, ostaje isti, ali razumem razočaranje s obe strane, dodao je on. Upitan kako prevazići zastoj u pregovorima Beograda i Prištine, Borel je rekao da će, čim se formira kosovska vlada posetiti Kosovo, gde nikada nije bio.

– Posetiću i Srbiju, u kojoj sam već nekoliko puta bio, kako bih razgovarao s obe strane o novom pristupu rešavanja problema na Balkanu, što je za nas jedan od prioriteta – naglasio je on.

Upitan da li je problem to što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova odgovio je: “Ne, zašto bi to bio problem?”. “Ne delujem u tom pogledu kao španski ministar, jer preuzimam druge dužnosti. Razumem da ljudi zaključuju da ako moja zemlja ne priznaje Kosovo, Kosovari me neće voleti. Zamislite, s druge strane, da dolazim iz zemlje koja priznaje Kosovo. U tom bi slučaju smatrali da Srbi neće biti zadovoljni mnome. Postoji određena asimetrija. Priznajem Kosovo, neko je nezadovoljan. Ne priznajem Kosovo, neko drugi je nezadovoljan”, izjavio je Borel.

2 COMMENTS

  1. Распад Југославије је нешто најбоље што се могло десити у региону. На жалост то се догодило на штету Срба. Поред свих српских непријатеља при распаду Југославије, најопаснији по Србе су поново били Титови Комунисти, пардон социјал-демократе.
    Шпанац је вероватно разочаран зато што су Хрвати поново промашили Бановину Хрватску из 1939. За Хрвате је превише и ово што данас имају. На овој разини мишљења Католика нас не интересују.

  2. Borel bi morao znati da je svaka ideja samo onoliko dobra, koliko je i ostvarljiva. Racuni cekaju i ne zastarevaju. To neki pocinju da otkrivaju i pokusavaju da menjaju taktiku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here