Tanjug
Žozep Borel i Hašim Tači u Prištini

Visoki predstavnik EU Žozep Borel, koji se na početku svoje posete Prištini sastao najpre sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, izjavio je njegov posao da olakša dijalog između Srbije i Kosova, a ne da ubeđuje zemlje članice koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i urade.

– Probem koji postoji između Kosova i Srbije samo oni sami mogu da reše i onda će doći do rezultata, dogovor mora da se postigne, nema druge solucije – rekao je Borel, prenosi KoSSev.

Visoki predstavnik EU je zatražio i brzo uspostavljanje kosovskih institucija nakon oktobarskih izbora. On je dodao da je svestan da Kosovo silno želi liberalizaciju viza za svoje građane. Borel je rekao da je EU puno investirala u Kosovo i dodao će se saradnja nastaviti bez ikakvog rivalstva. Istakao je važnost stabilizacije i prosperiteta svih zemalja u regionu.

Istovremeno, predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je sa Borelom razgovarao o aktuelnim dešavanjima na Kosovu, ali i o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana.

– Ovo je presudan trenutak za budućnost naše zemlje, za evroatlantske integracije, tako da je ova poseta veoma dobrodošla. Strateška orijentacija Kosova je vrlo jasna, Kosovo ide ka članstvu u NATO i EU – rekao je Tači.

On je naveo da je na sastanku bilo reči i o dijalogu sa Srbijom.

– Borel ima iskustvo i verujem da će zajedno sa svojim timom snažno raditi na garantovanju transparentnog procesa u dijalogu koji će doneti rezultate obema zemljama – ocenio je Tači.

3 COMMENTS

  1. “Dogovor sa Beogradom” Одлично!!! Значи нема нове шиптарско-албанске државе Косово и пот под ноге преко Проклетија. Са њима се мора раскинути за сва времена. То смо требали урадити и са Хрватима већ после Другог Светског рата, да није било “друга” Тита који нам је објаснио неке ствари о братству-јединству.

  2. Visoki predstavnik EU Joseph Borel dao
    je do znanja Siptaru teroristi sa Kosmetom
    se moraju pregovori nastaviti. Predhodna
    prestavnica Mogerini, nazalost nista nije
    doprinela, samo je iskomplicirala i htela je
    da okupatoru pomogne da Kosmet odvoji od
    Srbije. Sad dolazi pravo vrijeme da se Kosmet
    Srbiji okrene.

  3. Naravno da Srbi i Albanci moraju sami resiti problem. Sto pre, to bolje. Samo napustite Srbiju!!! Dok mozete!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here