EPA/Khaled Elfiqi
Žosep Borelj

Ne isključujem mogućnost oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine zbog velike koncentracije ruskih snaga u blizini ukrajinske granice, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosep Borelj.

– Zašto da ne? Sada se na drugoj strani granice nalazi sto hiljada ruskih vojnika i mislim da nisu došli tu da bi pili kafu. To je pretnja upotrebom sile – odgovorio je Borelj na pitanje novinara BBC radio 4 postoji li rizik od oružanog konflikta.

Prema njegovim rečima, retorika Moskve po pitanju Kijeva zajedno sa koncentrisanjem vojnih snaga na granici zabrinjava Ukrajinu, NATO i Evropsku uniju.

“Ako Rusi dođu, teško ih je naterati da odu”

Istovremeno, on nije isključio mogućnost da Rusija navodno nije zainteresovana za uspeh pregovora o bezbednosnim garancijama u Evropi. Na pitanje da li je Moskva mogla namerno da iznese zahteve koji su neprihvatljivi za Zapad kako bi pregovori bili neuspešni, Borelj je odgovorio da je to moguće.

– To bi bilo razumno objašnjenje onoga što se dešavalo i što se dešava. Ruski predlozi bezuslovno protivreče opštim principima Helsinške deklaracije iz 1975. godine koju je potpisao Sovjetski Savez. Stoga ruska strana ne može da izjavi da je sporazum zaključen u trenutku kada je Rusija bila u oslabljenom položaju i zato hoće da ga revidir – rekao je on.

Kako kaže, Brisel je dobio uverenje od SAD da na pregovorima Moskve i Vašingtona o bezbednosnim pitanjima ništa neće biti dogovoreno bez aktivnog učešća EU. Borelj je naglasio da će EU nastojati da okupi svoje članice u situaciji kada Rusija, po njegovim rečima, ponovo traži da podeli Evropu na sfere uticaja.

Šef evropske diplomatije se osvrnuo i na situaciju u Kazahstanu, rekavši da postoji mogućnost da Moskva koristi te događaje za jačanje svog uticaja na postsovjetskom prostoru.

– Kako iskustvo pokazuje, ako Rusi dođu, teško ih je naterati da odu – dodao je Borelj, ocenivši da bi ruske snage mogle da se zadrže u Kazahstanu.

5 COMMENTS

  1. Да господине, али заборављате да они пију кафу на својој територији за разлику од Амера који пију кафу у Естонији, Литванији, Пољској и Румунији, Шта је за Амере да пређу десетак хиљада километара да би пили кафу уз Руску границу? Имате две могућности, да их не љутите и да пристанете на договор или да пробате да силом отерате Руску војску. Пошто немате храбрости за ујед и даље ћете претити па молити, оштро протествовати, уводити санкције које вас погађају више него Русе и апсолутно ништа више…

  2. Ti si svemoguc i sve pravilno radis, ti ces ih poterati. Sve je spremno za pocetak, ali se ne usudjujete. Velemajstor samo ceka da zapocnete zeljenu partiju. To vidite i sami, ali ste presli svaku granicu i sad vam nema pomoci. Ako vam se ne svidja, mozete da povucete vojnike – bez ratne tehnike. To ce vam dobrodusni dozvoliti. Ili da sacekate i izvrsite zamenu – naredbodavci za vojnike. Den Hag se seli iza Urala.

  3. Odgovor za sve koji se plase Rusa – posebno Borelju. Zacili to da je NATO vojska na ruskoj granici da pije kafu? Ko koga ugrozava i zasto su ruski vojnici na granici? Gresite ako mislite da ima glupljih od vas! Vasa ludost vas je pobedila ali jos niste uvideli. Sve je odluceno, nista vas ne spasava.

  4. Шта овај Борељ лупа. Наивни Совјети су отишли из Источне Немачке, балтичких земаља, Пољске, Румуније, Бугарске, Чехословачкае, а Американци све ове земље одмах окупирали, примили их у НАТО и у многим земљама изградили базе. Са циљем – продор на исток (напад на Русију и освајање руских ресурса). Жеља им је да се докопају гаса и нанфте, јер у својој земљи их је све мање. Ала су наивни, зна се да све чине наводно због страха од Руса да се не врате на старе положаје. САД су окупирале Еврропу фол брину се о европској безбедности, желе да ЕУ зарати са Русијом. Зато су САД истурили наиавне европске послушнике и поданике у први ред, па ће зато да за прођу као Наполеон и Немачка, гинући за за њихове интересе..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here