EPA/Stephanije Lecocq
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da građani Irana, kao i bilo gde drugde, imaju pravo na mirne proteste i da to pravo mora da bude obezbeđeno u svim okolnostima.

– Tokom prethodne nedelje, nakon zlostavljanja devojke Mahse Amini od policije za moral i njene smrti u pritvoru, muškarci i žene širom Irana su iskazali njihovo osnovno pravo da se okupe i iskažu protest. Sve veći broj izveštaja ukazuju da je odgovor iranskih snaga bezbednosti na demonstracije bio prekomeran i rezultovao je gubitkom života, kao i velikim brojem povređenim – naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Evrope.

Odluka iranskih vlasti da se ograničeni pristup internetu i blokira slanje poruka, dodaje Borelj, je dodatni razlog za zabrinutost, jer to očigledno krši slobodu izražavanja.

– Za EU i njene članice, široka i prekomerna upotreba sile protiv nenasilnih demonstranata je neopravdana i neprihvatljiva. Ljudi u Iranu, kao i svuda u svetu, imaju pravo na mirne proteste – poručio je Borelj, prenosi Tanjug.

Šef diplomatije EU navodi da evropski blok apeluje na iranske vlasti da se striktno drže Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je Iran član.

– Stoga, očekujemo da Iran odmah prekine sa nasilnim gušenjem protesta i obezbedi internet pristup, kao i slobodan tok informacija. Štaviše, očekujemo da Teheran objavi broj poginulih i uhapšenih, da oslobodi sve nenasilne demonstrante i omogući pošteno suđenje pritvorenima. Ubistvo Mahse Amini mora da se temeljno istraži i da se odgovorni za njenu smrt kazne – dodao je Borelj.

1 COMMENT

  1. Прво средите своје двориште, на Косову вам под вашом палицом, живе обесправљени људи без права на кретање и права гласа, који су свакодневно изложени шиканирању и лишени основних људских права, као у Америчким резерватима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here