EPA-EFE
Žosep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da liberalne demokratije ne mogu da žive bez pouzdanih informacija, dodavši da su dezinformacije slabo tkivo društva.

– Stalni tok laži ima za cilj da usadi ideju da su sve informacije nepouzdane. Širiti osećaj da ništa nije istina, a da je sve laž. Da ne postoji istina i da ne postoji ništa čemu se može verovati – rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

On je naveo da je to opasno, dodavši da su dezinformacije slabo tkivo društva i truju demokratiju.

– Samo informacije čine demokratiju mogućom. Demokratija je sistem koji funkcioniše na osnovu informacija, dobrih informacija. Zato diktature prvo što urade jeste da zatvore novine, uvedu cenzuru i blokiraju informacije, dopuštajući samo one koje smatraju dobrim za sebe – rekao je Borelj.

Naglasio je da liberalne demokratije ne mogu da žive bez “bez pouzdanih informacija i bez poverenja u demokratske procese, kao što su izbori”.

– Ako želimo da branimo demokratiju, ako želimo da se odbranimo od manipulacije, moramo da se zaštitimo smatrajući to bezbednosnom pretnjom i u tu bitku idemo sa istim kapacitetom kao i oni koji nas napadaju – poručio je visoki predstavnik EU.

On je dodao da je zato predstavio Strateški kompas koji ima za cilj jačanje bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije.

– Moramo da se branimo od pretnji, a jedna od njih je manipulacija informacijama – rekao je Borelj.

2 COMMENTS

  1. Dali je demokratija gospodine Borelj kada Amerika gura Evropu svim silama u rat sirih razmjera i sa postajanjem vilikog rizika od izbijanja nuklearnog rata a zna se razlog, odvajamje Rusije i kine od ekonomske saradnje sa evropom i silne zarade novca od prodaje oruzja a znamo cim neko prepada evropu sa ratom i prodaje joj oruzje da to nije dobro e onda se pitamo dali je ta americka demokratija dobra i iskrena

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here