EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj rekao je danas da obezbeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo da čeka, pošto će, kako je ocenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proleća ili leta.

Usled sumnji oko kontinuirane američke podrške Kijevu, Borelj je rekao novinarima u Vašingtonu da je njegova poruka američkim poslanicima da “šta god je potrebno da se uradi, mora da se uradi brzo”, preneo je Rojters.

– To je naša istina u EU. Moramo da ubrzamo stvari, da pojačamo podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. A to je istina i za SAD – rekao je Borelj.

On je dodao da će naredni meseci biti “odlućujući”.

– Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta, a Ukrajina ne može da čeka ishod američkih izbora u decembru – istakao je Borelj.

Demokrate predsednika Džozefa Bajdena podržale su vojnu pomoć Ukrajini od početka ruskog napada na Ukrajinu, dok je bivši predsednik Donald Tramp zauzeo rezervisaniji stav.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson, zasad je odbio da stavi na glasanje predlog zakona kojim bi se obezbedila pomoć od 60 milijardi dolara Ukrajini.

5 COMMENTS

  1. Koji diletant, auuuu. Ishod rata je bio poznat i pre ispaljenog prvog metka. Vaše ponašanje je iracionalno. Očito Vam je šef, kauboj Joe, naredio da Vi dalje finansirate ono što su oni započeli. Nije dovoljno da od njih kupujete ruske energente skuplje. Vi uveli sankcije, a oni nesmetano trguju sa Rusiju. Koje budale, auuuu.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here