EPA/Abed al Hashlamoun
Izraelski vojnici

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, osudio je raketiranje izraelske teritorije od strane Hamasa i podržao pravo Izraela da se brani “proporcionalno i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom”.

Borelj je, posle vanredne video-konferencije ministara spoljnih poslova EU, koju je sazvao zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca, naglasio da je 26 od 27 država članica podržalo “opšti stav” u kontekstu krize za koju je ocenjeno da je najgora kriza u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama još od 2014. godine.

– Prioritet je trenutni prestanak nasilja i zaustavljanje vojnih aktivnosti kako bi se zaštitili civili i omogućilo dopremanje humanitarne pomoći Gazi – rekao je Borelj.

On dodaje da je nasilje koje se događa poslednjih dana u pojasu Gaze dovelo do velikog broja civilnih žrtava, među kojima ima mnogo žena i dece, i naglašava da je to neprihvatljivo.

– Izrael i Palestina imaju pravo na bezbednost, a to zahteva pravo političko rešenje – navodi Borelj.

Šef diplomatije EU je naveo da je pored osnovnog prioriteta, prekida nasilja, neophodno krenuti u uspostavljnje političkog dijaloga, povratak poveranja i “potencijalno pokretanje mirovnog procesa koji je dugo u blokadi”.

Borelj je ukazao na pojačani angažaman EU u cilju prekida vojnih dejstava i povratka dijalogu i naglasio da će se na tome raditi zajedno sa novom administracijom u Vašingtonu.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime