Tanjug/AP
Žosep Borelj

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da je izraelska vlada otvorila “neke koridore” ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spreči glad.

– Nakon osude velikog dela javnosti nakon ubistva sedam humanitaraca iz Svetske centralne kuhinje (WCK) i međunarodnog pritiska, izraelska vlada je otvorila neke koridore za humanitarnu pomoć. Ali, to nije dovoljno da se zaustavi izgladnjivanje u Gazi. Rezolucija 2728 mora biti implementirana odmah – poručio je Borelj na platformi X (Tviter).

Ranije u toku dana, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD pažljivo razmatraju istragu Izraela o napadu u kojem je ranije ove nedelje ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje.

– Veoma je važno da Izrael preuzme punu odgovornost za ovaj incident. Takođe je važno da preduzima korake da se odgovorni privedu pravdi. Još je važnije da se preduzmu mere kako bi se osiguralo da se ovako nešto nikada ne ponovi – rekao je Blinken novinarima u Briselu.

Humanitarni radnici su ubijeni u ponedeljak kada je njihov konvoj pogođen ubrzo nakon što su nadgledali istovar 100 tona hrane donete u Gazu morskim putem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here