EPA/Sergey Dolzhenko
Ukrajinska vojska

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da će ministri odbrane EU danas razgovarati o realizaciji paketa od pola milijarde evra za nabavku vojne opreme za ukrajinsku vojsku koja uključuje odbrambene sisteme, municiju visokog kalibra i antitenkovsko naoružanje.

– Vode se žestoke borbe. Kijev se odupire. Harkov se odupire. Rusija plaća visoku cenu kroz brojne žrtve. Ali moramo da obezbednimo municiju, visokokalibarse puške, antitenkovsku opremu, gorivo za avione i tenkove. Sve to mora da bude koordinisano – kaže Borelj.

Žosep Borelj je dolazeći na sastanak Saveta ministara odbrane EU, kome predsedava, upozorio na “lažni referendum” u Belorusiji koji bi zemlji trebalo da se dozvoli status nuklearne zemlje.

– To je vrlo opasno. To znači da će Rusija postaviti nuklearno naoružnje u Belorusji. To je opasan put – napominje Borelj.

Šef diplomatije naglašava EU jedinstvo po pitanju podrške Ukrajini uključujući i paket vojne pomoći čije su finansiranje sinoć odobrili svi ministri spoljnih poslova EU uz tri “konstruktivne apstinencije”.

Borelj naglašava da EU ne sme da dozvoli da “zakon džungle” i jačeg zavlada uz ocenu da je u pitanju “egzistencijalna pretnja” Evropi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here