EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da se 140 zemalja članica UN složilo oko osude napada Rusije na Ukrajiu, ali da se stavovi ”oštro razlikuju” po pitanju ”osude agresora” i ”šta dalje”.

Borelj upozorava da rat u Ukrajini nije ”samo evropski rat” i ocenjuje da ”pred agresijom niko ne može da bude neutralan”.

– U principu, svi osuđuju napad na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Ali kada je u pitanju imenovanje agresora i navođenje ko je odgovorni za posledice, mnogi su uzdržani iz različitih razloga. Neki su više zabrinuti za posledice rata za sebe, nego za to ko je odgovoran za te teškoće i kako da okončaju ovaj rat. Drugi se žale na „dvostruke standarde“ ili jednostavno žele da očuvaju svoje dobre bilateralne odnose sa Rusijom. A mnogi ostaju nedorečeni i ne žele da se zauzmu ni na koju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese – smatra Borelj.

U svom blogu, posvećenom prošlonedeljnom ministraskom sastanku G20 na Baliju, šef diplomatije EU ocenjuje da je multilateralni sistem pod pritiskom kao nikada ranije kao posledica ”uspona politike moći”.

– Svedoci ovog trenda već nekoliko godina, a ruski rat protiv Ukrajine doveo je ovaj razvoj događaja na potpuno novi nivo. Ovaj ničim izazvan rat predstavlja eklatantno kršenje međunarodnog prava, koji je u suprotnosti sa osnovnim principima Povelje UN i ugrožava globalni ekonomski oporavak – poručio je Borelj.

Borelj naglašava da je na sastanku G20 upozorio da ”ruski agresivni rat protiv Ukrajine dramatično pogorčava krizu sa hranom” u svetu, da je u pitanju ”smišljen pokušaj da se hrana upotrebi kao oružje” protiv najugroženijih zemalja sveta, posebno u Africi, i odbacio navode da su za nestašice i poskuplje krive EU i međunarodne sankcije protiv Rusije.

On je optuži Rusiji i da izaziva ”veštačke nestašice” energenata, posebno gasa, a da je isključivo ”u rukama Vladimira Putina moć da zaustavi svoj besmisleni rat i izbegne globalnu prehrambenu i energetsku katastrofu”.

Žosep Borelj zaključuje i da EU ”za sada, ne pobeđuje” u globalnoj bici narativa i poziva na dalje angažovanje na pobijanju ”ruskih laži i ratne propagande”, stavljajući jasno do znanja ko je odgovoran za agresiju, a time i njene posledice.

3 COMMENTS

  1. Dobro vas svi poznaju koliko ste zla nanijeli ovoj planeti…..dosta stanite ludaci……lazete vi…..

  2. А били сте неутрални у Србији,Пакистан,Јемен,Афганистан,Сирија,Либија,на хрватску Олују , Дретељ….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here