EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je da je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji imao odvojene sastanke predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o deeskalaciji tenzija u odnosima između Beograda i Prištine, ali da su, nažalost, razgovori bili bezuspešni.

Borelj je, sumirajući rezultate minhenske konferencije, predstavio četiri glavna zadatka geopolitičke agende EU, a to su veća i brža podrška Ukrajini, okončanje humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze i sprovođenje rešenja o uspostavljanju dve države, poboljšanje odnosa EU sa “globalnim jugom” i jačanje odbrane i bezbednosti Unije, objavljeno je na sajtu službe EU za spoljne poslove.

Borelj ukazuje da je atmosfera na ovogodišnjoj konferenciji u Minhenu bila posebna jer su, kako je naveo, svi postali svesni da je Evropa u opasnosti zbog dva rata u blizini i mnoštva potencijalnih sukoba širom sveta.

Borelj ističe da je imao veliki broj bilateralnih susreta sa partnerima EU iz celog sveta.

Šef evropske diplomatije podsetio je i da su učesnici prvog dana konferencije saznali o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji u Sibiru i da su mu odali poštu 19. februara u prisustvu udovice Navaljnog, Julije Navaljne.

3 COMMENTS

 1. Stalno pritiskanje samo Srbije o deskalaciji problema na kosovu EU je pristrasna strana u diktatatu a ne u dijalogu Kurti izaziva uz savjet zapadnih politicara opasne rizike provokacije za rat. Zbog pristrasnosti i zinizma EU je izgubila prioritet za vodjene dijaloga znaci postoji samo diktat problem izmedju kosova i Srbije treba vratiti u UN

 2. Ви сте на страни албанаца
  Ови преговори
  Треба да се прекину
  И све иде где и треба бити у УМ
  Тамо је и Р1244УН
  Донета
  Коју запад читај нато и америка
  Не поштују
  Него албанцима праве војску
  Значи све јасно
  Изгубљено 10 и више година
  ОСТАЛА РЕПРЕСИЈА НАД СРБИМА

  🇷🇸☦️🇷🇸
  🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here