EPA-EFE/Olivier Hoslet
Žosep Borelj

Papa Franja, koji se ranije založio za pregovore o Ukrajini, pominjući “belu zastavu”, “gura nos gde mu nije mesto”, rekao je šef evropske diplomatije Žosep Borelj u intervjuu španskom radiju RNE.

Prema rečima Borelja, traženje od Ukrajine da se preda je “više od želje za mirom”.

– Papa gura nos gde mu nije mesto. Verujem da sada nije vreme da pozivamo Ukrajinu na predaju, već je naprotiv, vreme je da nastavimo da pomažemo (Kijevu) – naglasio je diplomata.

Istovremeno, Borelj je izjavio da je potrebno ponovo naoružati Evropsku uniju u kontekstu moguće eskalacije sukoba u Ukrajini.

– Nemamo dovoljno vojnih resursa. Kada dođe rat, treba videti da li ih imate ili ne, pošto ih mi nemamo, moramo da počnemo da ih proizvodimo – rekao je on.

Papa je više puta pozivao na traženje diplomatskih načina za okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Franja je 9. marta u intervjuu švajcarskim novinarima rekao da se “onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara” može smatrati jakim.

Papa je takođe napomenuo da se pregovori ne smatraju kapitulacijom, već da ih treba pokrenuti “na vreme”, pre nego što se situacija “pogorša”.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here