EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Visoki izaslanik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da je veoma uznemiren zbog situacije na severu KiM i poručio da EU neće tolerisati to što se, upkos održanim kriznim sastancima, eskalacije nastavljaju i postaju opasne.

– Veoma sam uznemiren situacijom na severu Kosova: bespravna hapšenja kosovskih Srba i marš Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u južnoj Mitrovici, praćena teškom retorikom iz Srbije. Uprkos jučerašnjim kriznim sastancima, eskalacije se nastavljaju i postaju opasne. Nećemo to tolerisati – napisao je Borelj na svom nalogu na Tviteru.

Kako su saopštile kosovske bezbednosne snage, 215 njihovih pripadnika marširalo je danas od kasarne ”Minatori” do sela Frašer u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega su se vratili u bazu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je danas da je uputio zahtev komandi Kfora da preduzme hitne mere u zaštiti srpskog naroda i njegovog prava na opstanak i dodao da je Vojska Srbije spremna da u skladu sa Ustavom Srbije i poveljom UN ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta predsednika Srbije Aleksandra Vučića u potpunosti izvrši sve zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu.

Mojsilović je rekao da je srpski narod na KiM izložen strašnom pogromu od strane režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, a da je njihova krivica jedino u imenima i prezimenima i u tome što ne žele da napuste svoja ognjišta.

KBS tvrdi da su o tom maršu bili obavešteni komandant bataljona Kfora i njegovo osoblje, prenosi Reporteri.

Ministar odbrane u vladi privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj rekao je danas da je reč o redovnim marševima. Kako je naveo, današnji marš je ”deo godišnjeg plana” i nema veze sa bezbednosnom situacijom na severu KiM.

4 COMMENTS

  1. Kad shvatite da OVO ludilo na KosMetu moze i MORA da se resi samo na dva nacina onda ce doci mir. Prvi je kapitulacija, jedna od dve strane, druga je Rat. Ako zelimo da nam ginu deca za par godina, onda trpimo srbi sve sa zapada, ako necemo da nam deca ginu za par godina, onda UJEDINIMO SE I ZAVRSIMO JEDNOM ZA SVAGDA.

  2. Borelj je dobijo naredjenje da zapreti Vucicu da nebi slucajno probao da zastiti srpski narod dok kurti pravi scenarijo krvoprolica zajedno sa nato trupama, ni snu kurti to nebi smijo raditi da mu iza ledja ne stoje Nato zlocinci koji mu daju instrukcije sta i kako treba da radi vazno je mnogo prepasti Vucica da ne sme pokusati bilo sta preduzeti. EU pravi veliku gresku kaja ce se duboko Srpski narod na kosovu u svojoj drzavi morace sam da se braniti od terora siptara i Nato zlocinaca bojim se bice ponovo krvi do koljena

  3. Koliko je prebijenih od te “teške srpske retorike”,ili je to samo da itzbalansira stvar, da se ne bi Šiptari uvredili?

  4. R1244UN
    Međunarodno priznat dokument
    I Kaže KiM je Srbija🇷🇸

    ПРОГЛАСИТЕ ОКУПАЦИЈУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ што јесте чињеница
    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here