EPA/Khaled Elfiqi
Žosep Borelj

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je danas nadu da će sutra u Ohridu, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija oni biti spremni da se saglase i o praktičnim koracima koji treba da uslede u normalizaciji odnosa obe strane.

On je u Skoplju, nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, zahvalio Severnoj Makedoniji na podršci u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i izrazio nadu da će “lepi ohridski pejsaž kreirati lepu atmosferu potrebnu da bi se došlo do dogovora”.

Pre tri sedmice u Briselu, Vučić i Kurti su se saglasili o evropskom predlogu sa velikom podrškom Francuske, Nemačke, Italije i SAD.

Borelj je ukazao da bi na sastanku u Ohridu trebalo da se nađu praktični koraci što treba da se slede u konkretnom vremenskom roku, šta da se uradi, kada i kako.

– Zato što imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni. Razlika je u tome što ovaj dogovor mora da bude primenljiv. Treba da se saglasimo kada i kako da se primeni – naglasio je on.

Od poslednjeg sastanka u Briselu, kaže Borelj, u toku je bila putujuća diplomatija na visokom nivou i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak je putovao u Beograd i Prištinu. Obe strane su dale njihove komentare o aneksu primene.

– O tome ćemo da razgovaramo sutra i da napravimo konsolidovanu verzija aneksa. I nadam se da će Kosovo i Srbija biti spremni da se saglase o finalnoj verziji ovih razgovora. Ovaj aneks primene treba da postane integralan deo dogovora da bi bilo jasno kako imamo nameru da primenimo odredbe – ističe Borelj.

Prema njegovim rečima, ako se u tome uspe, onda će se odnosi između Beograda i Prištine učiniti održivim, dugoročnim i orijentisnim ka budućnosti, čime treba da se savlada permanentna kriza u kojoj smo bili poslednjih meseci.

– Ovo će da ima jasan pozitivan ishod na evropski put Kosova, Srbije i da poboljša stabilnost regiona. Nadam se da ćemo kreirati novu dinamiku proširenja koja treba da bude korisna za sve u regionu – kaže on.

Borelj je završio svoj govor rečima da ide u Ohrid “sa nadom da će biti napretka”, da je ovo “mogućnost koja ne sme da se propusti” i da su “danas oči EU i Zapadnog Balkana okrenute ka Ohridu”.

Borelj je dodao da će u ponedeljak da izvestiti ministre spoljnih poslova EU o razgovorima u Ohridu, a evropski lideri će biti obavešteni u četvrtak i petak iduće nedelje.

Predsednik Severne Makedonije je izjavio da je veliki deo sastanka između njega i Borelja bio posvećen sutrašnjem sastanku između Beograda i Prištine, posebno važnom regionalnom pitanju koje već dugo godina stoji na agendi Zapadnog Balkana i čije rešavanje može samo da pomogne da brže približavanje celog regiona u EU.

– Za nas je posebno važno što je ova važna sesija održava u Ohridu zato što je to znak da je Severna Makedonija napravila teške kompromise i da je pokazala netipično balkansko ponašanje i u funkcionira kao prava multi-etnička demokratija što je retkost i u širem okviru – izjavio je on.

4 COMMENTS

  1. Naselite Albance sa Kosova u Kataloniju pa nek se otcepe od Spanije i onda im priznajte drzavu
    Nemate pravo da silom uzimate deo teritorije jedne suverene medjunarodno priznate drzave.Srbije.Vi kazete da Rusija krsi medjunarodno pravo sto je napala Ukrajinu e isto to pravo vi krsite nad Srbijom uzimajuci jos silom otetu teritoriju Kosovo i Metohiju.Primenjuhete Borelj dvostruke standarde kako vama odgovara zakon i sila jaceg.E pa nece moci.

  2. Sve se slazem brate, potpisujem svaku rec. Vucic bi trebao da prekine sve razgovore o Kosovu. Samo vojna sila. Dok se srpska zastava ne zavijori u Pristini ….ne3ma vajde.

  3. Ovo je nevidjeni brezobrazluk po direktivi Amerike jadni su ovi trabanti iz EU koliko ce ove ucene i bezobrazluk mafije krsenja medjunarodnog prava trajati vidjece se uskoro Dobro bi bilo kada bi moglo da se Evropa otrgne od ove mafije inace smo nagrabusili

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here