EPA/Javier Lizon
Žosep Borelj

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj izjavio je da se nada da će liderima EU na samitu u decembru predstaviti predlog o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

– Nadam se da ćemo u decembru moći da predstavimo Evropskom savetu nacrt bezbednosnih garancija za Ukrajinu – rekao je Borelj na konferenciji za medije posle sastanka ministara odbrane zemalja EU u Briselu.

Diplomata je ranije saopštio da će do kraja novembra poslati delegaciju eksperata u Kijev kako bi se ukrajinskim vlastima predstavio predlog bezbednosnih garancija EU, a koji će potom biti predložen na odobrenje liderima EU na samitu.

O vojnoj pomoći Ukrajini

Borelj je dodao da on “nije astrolog” i da ne zna šta će se desiti ako Sjedinjene Američke Države sledeće godine smanje vojnu pomoć Ukrajini.

– Savet EU nije tok-šou, a ja nisam astrolog i ne znam šta će se desiti u SAD sledeće godine. Moramo da delujemo ozbiljnije nego da razgovaramo o takvim špekulacijama, moramo da se fokusiramo na sadašnjost. I iskreno, previše sam zauzet svojim trenutnim poslovima da bih gubio vreme na špekulacije – rekao je Borelj, odgovarajući na pitanje da li je EU spremna da poveća pomoć Ukrajini ako Vašington smanji vojne isporuke Kijevu.

Borelj nije odgovorio da li Evropska unija zna šta želi da postigne u Ukrajini.

Upitan da li deli mišljenje glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog da je “rat doveden u ćorsokak” i da Evropska unija treba da prikupi oružje za novu ofanzivu Kijeva sledeće godine kako bi dobila mogućnost da “odlučno promeni situaciju na bojnom polju”, Borelj je rekao da “ne zna i ne treba da zna” da li Ukrajina ima šanse za pobedu, istakavši da je njegov posao da je “što bolje podrži”.

– Slušajte, glavnokomandujući ukrajinske vojske bolje poznaje situaciju od mene, neću sa njim da razmatram situaciju na ratištu. On zna i ako je rekao šta je rekao, ja to ne znam i ne treba da znam da li je u pravu ili ne. Moj posao je da ga podržim. Ne ratujemo ni ja ni vi, nego Ukrajinci – naglasio je Borelj.

Prema njegovim rečima, svi ministri odbrane EU podržavaju ideju o potrebi da se nastavi podrška Ukrajini.

– Moramo da nastavimo sa podrškom… Svi ministri su se danas složili i nije bilo nijednog ministra koji je izrazio sumnju u potrebu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu u svemu što možemo da uradimo – zaključio je Borelj.

4 COMMENTS

  1. …” On zna i ako je rekao šta je rekao, ja to ne znam i ne treba da znam da li je u pravu ili ne. Moj posao je da ga podržim.”

    Jel ovaj ispranog mozga?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here