Tanjug/AP
Žosep Borelj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je danas da će vojna podrška Evropske unije (EU) Ukrajini, jačanje odbrambene industrije EU, kao i bezbednosni izazovi u Crvenom moru, Sahelu i Gvinejskom zalivu, biti glavne teme neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Briselu.

On je to napisao na platformi Iks i rekao da će to biti tri glavne stvari u današnjoj agendi. Pre početka sastanka rekao novinarima da mora da se pokaže da jasna posvećenost EU Ukrajini ostaje i da se nastavlja i dodao da je važno da se razjasni situacija i “sagleda gde smo sada, gde ćemo biti do marta i do kraja godine”, prenosi Rojters.

Borelj se nada da će na današnjoj sednici biti doneta i odluka o tome koja bi država članica mogla da predvodi predstojeću misiju EU za zaštitu brodova u Crvenom moru.

– Moramo da odlučimo koja zemlja će preuzeti komandu, gde će se štab nalaziti i koja će sredstva mornarice države članice obezbediti – rekao je Borelj.

On dodaje da bi ta operacija mogla da bude pokrenuta sredinom sledećeg meseca.

– Neće sve države članice biti voljne da učestvuju, ali niko neće biti protiv (..) Nadam se da će 17. (februara) misija biti pokrenuta – rekao je Borelj, dodajući da će operacija biti nazvana “Aspires”, što znači “zaštitnik”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here