EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je izjavio da bilo kakav nuklearni napad Rusije na Ukrajinu neće izazvati nuklearni, nego moćan vojni odgovor Zapada.

– Postoji nuklearna pretnja. Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da ne blefira. On ne može sebi da dopusti da blefira. Treba da bude jasno da oni koji podržavaju Ukrajinu – Evropska unija, njene države-članice, SAD i NATO – takođe ne blefiraju. Bilo kakav nuklearni napad na Ukrajinu isprovociraće odgovor – ne nuklearni odgovor, nego snažan odgovor s vojne strane – rekao je Borelj na otvaranju Evropske diplomatske akademije u belgijskom gradu Brižu.
Borelj je dodao da će taj odgovor biti poguban za rusku armiju.
Vladimir Putin je u septembru, obraćajući se naciji, izjavio da je Zapad prešao svaku granicu u svojoj antiruskoj politici, kao i da stalno upućuje pretnje Rusiji. Putin je podsetio da Rusija prevazilazi zapadnu vojnu tehniku i upozorio one koji pokušavaju da je ucenjuju nuklearnim oružjem da bi „ruža vetrova mogla da se preokrene ka njima“.

Borelj zabrinut zbog glasanja o antiruskoj rezoluciji

Na skupu u Brižu šef evropske diplomatije se, takođe, požalio na to da je previše zemalja, gotovo 20 odsto država sveta, odbilo da podrži rezoluciju UN o referendumima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i o situaciji u Ukrajini.
– Zadovoljni smo, i ja sam veoma zadovoljan rezultatom glasanja. Obavljeno je mnogo posla da bismo prešli prag od 140 zemalja koje su podržale inicijativu – to je rezultat prvog glasanja. Ipak, dužan sam da kažem da sam veoma zabrinut pošto je bilo previše suzdržanih. Gotovo petina svetske zajednice je odlučila da ne podrži ili da negira rusku aneksiju. Za mene je to veoma mnogo – rekao je Borelj.

5 COMMENTS

  1. Kad ovo čuje Putin, ima da se ukenja! Možeš zamisliti “moćan vojni odgovor” zapada! Ali mora biti i brz, jer su vam skladišta prazna, sve vam leži neupotrebljivo u Ukrajini ili kod Rusa!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here