EPA/Stephanie Lecocq
Žosep Borelj

Šef diplomatije EU Žosep Borelj danas je izrazio zabrinutost zbog tenzija koje su se pojavile između Severne Makedonije i Bugarske, i najoštrije osudio podsticanje na nasilje.

– Nedavno smo videli eskalaciju tenzija između Severne Makedonije i Bugarske sa žalosnim incidentima i provokacijama – naglasio je on povodom susreta u Briselu sa Bujarom Osmanijem, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije.

Borelj je naglasio da “osuđuje napad u Ohridu, kao što su to uradile i vlasti u Skoplju” i dodao da su ga izjave vlade Severne Makedonije uverile da će odgovorni biti privedeni pravdi.

Borelj je izjavio da se čuju “neprihvatljive izjave pojedinih nacionalističkih političara, koje podstiču mržnju i impliciraju nasilje” i da to “može samo dodatno da eskalira tenzije i ne doprinosi atmosferi koja omogućava dobrosusedstvo i dobre odnose”.

Borelj smatra da je potreban “zajednički rad na promovisanju atmosfere dijaloga i međusobnog poštovanja zato što je to ključno na evropskom putu” i “osnova na kojoj se gradi Evropska unija”, prenosi Tanjug.

On je takođe rekao da je “srećan” što vidi da proces pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji napreduje i “raduje se nastavku izgradnje čvrstih odnosa sa Severnom Makedonijom u narednim nedeljama na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji”.

Šef diplomatije EU je pohvalio Severnu Makedoniju za evropski pristup, posebno u oblasti spoljne i bezbednosne politike, gde se, kako je rekao, Severna Makedonija dosledno 100 odsto pridržava svih relevantnih stavova i odluka Unije.

U Ohridu je 19. januara došlo do tuče u kojoj je bio povređen Hristijan Pendikov, državljanin Severne Makedonije za bugarskim poreklom i sekretar u bugarskom kulturnom centru u Ohridu.

Pendikov je prevezen u Sofiju avionom bugarske vlade na lečenje.

Istraga ohridskog tužilaštva je u toku.

Posle ovog napada bugarska Vlada je oštro reagovala i pozvala na konsultacije svog ambasadora u Skoplju zbog, kako su naveli “ozbiljnosti situacije u vezi sa pravima Bugara” u državi i “eskalacija zločina iz mržnje”, poslednjih meseci, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

2 COMMENTS

  1. Како је изашла из Југославије С. Македонија је постала лак плен Бугарске, са истока, Албаније са запада, а и Грцима смета. Бугари су већ дивљали на подручју Јужне Србије (од 1943. г. Македоније) у два светска рата, чинили незапамћене злочине. Бугари сматрају да је СМ њихива, барем до Вардара и ако једног дана доће до рата на Балкану, а доћи ће, С. Македонију ће окупирати Бугарска. Само сада неће бити Србије да их спасава, на Кајмакчалану, Брегалници … када су Срби гинули за њихову слободу. Нека им је Бог у помоћи. Кад се Македонија одвајала од СФРЈ, С. МИлошевић је рекео Кири Григорову да су добили слободу, али сумња да ће моћи да одбрани државу ако ако је неко нападне. НАТО је већ окупирао, ускоро ће и Бугари.

  2. Nista se necemo sikirati gospodine Borelj vi ste iz Evropske Unije sposobni za produbljivanje kriza samo ce mo sacekati da dobijete istrukcije od glavno komadujucih kriznjh scenarista

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here